Mysterium om libysk skib på vej til Gaza

Et større mysterium omgiver et libysk skib, der har kurs mod Gaza-striben, men måske slutter dets rejse i Egypten. Det følges i disse timer nært af den israelske flåde. Skibet, der tidligere hed “Amalthea” og nu er omdøbt til “Hope”, er sendt på vej af en velgørenhedsorganisation, der ledes af Saif al-Islam Gaddafi – søn af Libyens hersker, Muammar Gaddafi – og det medfører 2000 tons madvarer og medicin.til Gazas befolkning. Rejsen ventes at ville vare 70-80 timer.

En af aktivisterne ombord siger:

– Vores job er at hjælpe folk i nød – uanset om de er katolikker, muslimer eller hvadsomhelst. Nu hjælper vi Gazas indbyggere, som lider.

– Skibets rejse er en unødvendig provokation, siger forsvarsminister Ehud Barak.
Barak siger, at gods kan blive overført til Gaza via den israelske Midelhavshavn Ashdod efter inspektion – men vi vil ikke tillade overførsel af våben og ammunition til Gaza..

Barak har foreslået, at skibet vil lade israelske flådefatøjer eskortere det til Ashdod og sikre at det ikke sejler til Gaza. Skibets papirer antyder antyder imidlertid, at fartøjets rejsemål er El Arish havn i Egypten.

“Hope” sejlede fra Grækenland i lørdags, og den græske regering udtalte, at den havde onået en aftale med besætningen, ifølge hvilken skibet ikke ville prøve at nå frem til Gaza.

Ifølge en talsmand for den israelske flåde tager denne ingen chancer og agter at følge skibets sejlads ved brug af “forskellige instrumenter”.

– Enhver afvigelse fra den oprindelige kurs, som vil bringe skibet til Gaza, vil blive blokeret af flåden, siger talsmanden. Hvis de ombordværende ikke følger vore instruktioner om at stoppe og lade flådens skibe eskortere det, vil vi ikke tøve med at tage andre metoder i brug.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skibet, der tilhører Libyen, fører Moldovas flag. Den israelske udenrigsminister, Avigdor Lieberman, har talt med sine kolleger i Grækenland og Moldova – og de er blevet enige om, at skibet skal tage til El Arish.

Organisatorerne af denne nye flotilla til Gaza har endnu ikke reageret over for denne meddelelse – og det er uklart om skibet vil efterkomme den nye ordre, men på israelsk hold siges det, at Moldovas regering har givet besked om, at fartøjet skal sejle til Egypten.

Ifølge Lieberman har han gjort det klart over for de to andre udenrigsministre, at Israel ikke vil tillade noget brud af dets søværts blokade af Gaza.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Hope”s cubanske kaptajn afviser, at skibet vil fortsætte til El Arish, men stadig har kurs mod Gaza. oplyser en ombordværende journalist fra den arabiske TV-station Al-Jazeera.

Som led i dets diplomatiske bestræbelser, har Israel været i kontakt med forskellige lande, der kan standse skibet eller influere paa dets kurs, og Jerusalem har herunder sendt meddelelser til Libyens hersker, Muammar Gadhafi, og dennes søn gennem “en tredjemand”.

De ombordværende på “Hope” omfatter en besætning på 12 mand fra Haiti, Cuba, Indien og Syrien, hvortil kommer 15 aktivister – med undtagelse af Nigeria og Marokko, er disse alle fra Libyen.

Som timerne går stiger spændingen og mystikken om skibets bestemmelsessted. Ingen ønsker en gentagelse af episoden den 31. maj, da israelske soldater bordede et tyrkisk skib med kurs mod Gaza, og da disse commandos blev angrebet af radikale elementer ombord med påfølgende skudepisode, hvorunder ni tyrkere blev dræbt.


Artiklen fortsætter efter annoncen: