Netanyahu besøger syg Mubarak i Cairo

Kort efter at have mødtes med præsident Barack Obama i Washington skal statsminister Binyamin Netanyahu på rejse påny – han skal til Cairo i midten af denne uge for at mødes med præsident Hosni Mubarak og bl.a. opdatere denne om forløbet af sine samtaler med Obama.Mubarak, 82, er ikke ved godt helbred, men ønsker alligevel at gennemføre Netanyahu-besøget, ikke mindst for at komme alskens forlydender om sit helbred til livs.

Den egyptiske præsident, som har været præsident siden han i 1981 efterfulgte den myrdede Anwar Sadat, har længe lidt af forskellige sygdomme, men hans helbred er et”tabu”-emne i egyptisk presse, og journalister er blevet fængslet for at have skrevet om dette.

For nogle måneder siden, i midten af marts, forlød det tilmed, at Mubarak var død i et tysk hospital efter en galdeblære-operation, men rygtet ophørte, da man så ham forlade hospitalet.

I maj gennemgik Mubarak en ny runde af medicinske undersøgelser i Paris. Det forlød da, at han led af kræft, og at han var under behandling for at modvirke, at denne sygdom skulle brede sig.

Først idag er der kommet en klar besked fra Cairo om, at Mubarak er parat til at møde Netanyahu. Det har i nogen tid været planlagt, at de to mænd skulle have en samtale snarest muligt efter Netanyahus tilbagekomst fra USA.

Netanyahu ventes at ville orientere Mubarak om muligheden af en snarlig genoptagelse af direkte forhandlinger mellem Israel og Den palæstinensiske Myndighed (PA) og briefe ham om ændringerne i Israels politik om blokaden af Gaza-striben.

Højt på dagsordenen for det egyptisk-israelske topmøde vil være et forslag om at få Den arabiske Liga til at gå ind for direkte israelsk-palestinensiske drøftelser. Mubarak har et stort ord at skulle have sagt om dette. Hvis Ligaen accepterer direkte samtaler, ventes PA at ville følge trop.

Mubaraks mulige efterfølger


Artiklen fortsætter efter annoncen:Næste år skal der være præsidentvalg i Egypten, og der er allerede tre kandidater til posten. Mubarak vil næppe søge genvalg.

Topkandidaten som hans efterfølger er nok Mubaraks yngste søn, Gamal Mubarak, 47 – noget af en parallel til, hvad der skete i Syrien, da Bashar Assad efterfulgte sin far, Hafez Assad, som landets statsoverhoved. Gamal Mubarak har på sit program bl.a. at bekæmpe korruption og respektere menneskerettigheder.

Gamal Mubarak er forretningsmand. Han opfattes som pro-vestlig. Han har besøgt Washington flere gange i de sidste år – og har mødtes med repræsentanter for jødiske organisationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De andre kandidater til posten er chefen for den egyptiske militære efterretningstjeneste, general Omar Suleiman, og den tidligere generalsekretær for Den internationale Atomenergi Organisation (IAEA), dr. Mohammed el-Baradie.