Topmøde succes -snart direkte israelsk-palæstinensiske drøftelser

Topmødet mellem præsident Barack Obama og statsminister Binyamin Netanyahu betegnes af begge parter som en succes, og ifølge en israelsk talsmand kan der forventes direkte israelsk-palæstinensiske drøftelser “i løbet af nogle uger”.Netanyahu sagde efter deres næsten to timer lange samtale – under fire øjne – i Det hvide Hus’ “ovale kontor”, at han agter at tage “konkrete skridt” i de næste uger til at “bevæge fredsprocessen fremad på en meget robust måde”.

På mødet kom de to mænd til forståelse om en række udestående anliggender, samtidig med at de genoprettede kemien mellem dem.

Varm velkomst

Dette kom til udtryk ved den varme velkomst, der blev Netanyahu til del, at de to mænd udtalte sig til pressen side om side, og at der blev taget billeder af dem sammen, med store smil på. Obama viste Netanyahu den gestus at ledsage ham gennem præsidentboligens haveanlæg til hans ventende bil.

Mens topmødet stod på, var USA’s “First Lady”, Michelle Obama, vært for Netanyahus kone, Sara – et møde der betegnes som “varmt og venligt” og varede 30 minutter længere end berammet.

På deres tidligere møder havde Obama kritiseret den israelske regeringschef, irettesat ham, presset ham og tilmed ydmyget ham. Siden har Obama erkendt, at dette har givet bagslag. Deres møde igår var som mellem gamle venner, varmt og positivt, og havde et budskab såvel til Mellemøsten som til amerikanske borgere – som om fire måneder skal stemme ved kongresvalget.

Begge mænd er under pres om udenrigs- og forsvarsstrategier. Obama er under pres mellem sin holdning til Israel og løsningen af den israelsk-palæstinensiske konflikt på den ene side, og hans forværrede status hos amerikanske vælgere og blandt Israels venner på den anden. Netanyahu er presset mellem Obamas krav og højrefløjen i hans samlingsregering.

Dette møde havde bl.a. til formål at imødegå dette pres og forbedre såvel Netanyahus som Obamas status både hjemme og ude. Obama priste Netanyahu og hans politik og behandlede ham med respekt og understregede de områder, hvor de var enige. Begge ledere øste taknemmelighed og pris på den anden part.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udover at drøfte den israelsk-palæstinensiske fredsproces, kom de to mænd ind på Irans atomprogram og deres strategiske forståelse af Teherans bestræbelser på at opnå atomkapacitet.

Netanyahu lovede, at han ville træffe “tillidvækkende skridt” over for Den palæstinensiske Myndighed (PA), omfattende overdragelse af større dele af Vestbred-området til PA sikkerhedsstyrkers ansvar.

Obama prøvede at dulme Israels bekymringer over USA’s indstilling til, at Israel tilslutter sig “Nuclear Non-Proliferation Treaty” – traktaten om atom ikke-udbredelse – og Obama understregede, at der ikke er nogen ændring i USA’s politik i denne henseende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Obama: “Jeg er parat”

De to statsmænd gav hinanden et varmt håndtryk – og Netanyahu indbød Obama til Israel, som han ikke har besøgt som præsident.

Obama reagerede på invitationen med at sige:
– Jeg er parat.

Læs tidligere Israel-artikler her.


Artiklen fortsætter efter annoncen: