Israel afslører at Hizbollah nu er i 160 Shia-landsbyer i Sydlibanon

Næsten fire år efter Den anden Libanon-krig har israelsk militær (IDF) afsløret, at Hizbollah har opbygget våbenlagre i omkring 160 Shia-muslimske landsbyer i Sydlibanon.Det oplyses, at Hizbollah har en styrke på 30.000 gueriljakæmpere i området og omkring 40.000 kort-, mellem- og lang-distance missiler.

Det israelske militærs beslutning om at frigive hidtil hemmeligholdte kort, videoer og fotografier af Hizbollah-stillinger i Sydlibanon medfører et element af risiko, fordi Hizbollah opfatter det, som om IDF har kendskab til Hizbollahs planer – og at Hizbollah derfor nu vil prøve at skjule dets militæranlæg andre steder.

Der er flere grunde til disse afsløringer, først og fremmest Israels bestræbelser på at forbedre dets afskrækkelse over for Hizbollah – og at fortælle verden, at IDF ved, hvad Hizbollah gør i Sydlibanon.

Afsløringerne indebærer ikke, at man i Israel tror, at en ny krig med Hizbollah er forestående, men at IDF forbereder sig på denne mulighed.

IDF har fornylig sendt en delegation til FN-hovedkvarteret i New York for at forelægge det nye materiale for diplomater. Det er tillige blevet tilstillet den nye øverstkommanderende over FN’s militærgruppe, UNIFIL, i Sydlibanon, den spanske generalmajor Alberto Asarta.

Tre divisioner

Hizbollah har splittet dets styrker i Sydlibanon i tre divisioner. Den sydlige omfatter 5000 gueriljas med ca. 30.000 missiler og raketter, og et antal underafdelinger. Hver underafdeling er ansvarlig for omkring 15 landsbyer. I hver landsby er der 20-200 gueriljas, hundreder af mortergranater, et tilsvarende antal af kort- og mellem-distance raketter og et kommandocenter.

Landmænd i Sydlibanon siger, at de har hørt ikke få mænd, der menes at være instruktører for Hizbollah, tale det iranske sprog, farsi, og at der er hundreder af iranske rådgivere, anført af Hussein Mahdavi, der er leder af Libanons Korps under Irans Revolutionære Garde, i Beirut.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På kort, som IDF har vist pressen, ses, at Hizbollah våbenlagre er placeret blot omkring 50 meter fra skoler og hospitaler. Oplagring og kommandocentre er for størstedelens vedkommende inde i civile hjem eller nær disse.

En israelsk officer siger om dette:

– Det er vigtigt at vise verden, at Hizbollah har opbygget dets militære infrastruktur inde i landsbyerne, med det formål, at vi vil dræbe fleste mulige civilpersoner i en fremtidig konflikt, Vi vil advarende sige, at hvis vi angribes af Hizbollah, vil dette kunne ske.


Artiklen fortsætter efter annoncen:IDF har sagt fra, at det har indledt en diplomatisk kampagne om Hizbollahs militære opbygning – “inden den næste krig og de strategiske følger”.

Det israelske militær har tidligere sagt, at det vil reagere “ude af proportioner” i tilfælde af et nyt Hizbollah-angreb, og at hver af de 160 landsbyer i Sydlibanon, hvor guerilja-grupper har oprettet stillinger, vil være et mål.

Læs flere Israel-artikler her.