Shalit marchen afsluttet i Jerusalem – ialt 200.000 deltog

Den største protestmarch i Israels historie – for løsladelse af den kidnappde soldat, Gilad Shalit – sluttede iaftes i Jerusalem, anført af hans forældre Aviva og Noam Shalit, efter en 12 dages udmattende 220 kilometer lang tur under en brændende sol fra Shalits hjem i Mitzpe Hilad i det nordlige i Israel.Om disse bestræbelser vil føre til noget konkret, kan man foreløbig kun gisne om. Statsminister Binyamin Netanyahu, der er ved at vende tilbage til Israel efter et topmøde med præsident Barack Obama i Washington, ventes at ville møde Shalit-familien i begyndelsen af denne weekend.

Men Netanyahu har i realiteten allerede sagt fra i denne sag. Han vil ikke løslade notoriske terroristmordere i en fangeudveksling med Shalit – et krav fra Hamas’ side – og sagt, at frigivelsen af sådanne mænd udgør en trussel mod den israelske civilbefolkning.

En meget stor del af Israels befolkning vil imidlertid ikke lade sig anfægte af dette.

Denne indstilling er på linje med, at den øverstkommanderende for Israels nordkommando, general Avi Mizrahi, har udtalt, at faren ved at løslade farlige fanger, er mindre end antaget.

Protestmarchen var en klar antydning af mange israelernes stillingtagen til dette dilemma.

Organisatorerne af marchen siger, at alle disse protestdeltagere var et klart svar til Netanyahu.

Aviva og Noam har nu bolig i et telt i Jerusalem og siger, at de ikke vil forlade dette, før de får deres søn – nu fange hos en terrroristgruppe et sted i Gaza-striben i over fire år – med sig hjem.

Ialt 200.00 deltog


Artiklen fortsætter efter annoncen:Antallet af marchdeltagere ændredes dagligt. Blot Gilad Shalits forældre, og broder, Joel, gjorde hele turen. På demonstrationstogets første dag var der 15.000 marchdeltagere, det steg til 17.000, da den store gruppe drog ind i Tel Aviv, og der var 25.000 på den sidste dag, i Jerusalem.

Det anslås, at ialt omkring 200.000 mennesker fra store dele af Israel deltog i protestmarchen. Et menneskehav.

“Opgiv ikke min søn”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ved marchens afslutning udtalte Aviva Shalit med adresse til Netanyahu:

– Opgiv ikke min søn. Du må handle modigt. Efter fire år er der ikke flere undskyldninger. Min søn har gennemgået 1474 dage af prøvelse og smerte i Hamas’ fagenskab. Tiden er inde til at sige: “Stop. Nu er det nok”.

Carmi Gillon

Blandt marchdeltagerne igår var den tidligere chef for Israels Shin Bet-efterretningstjeneste, Carmi Gillon, der for nogle år siden var Israels ambassadør i Danmark. Han sagde ved demonstrationens afslutning:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det forekommer, som om vi har glemt, at et eller andet sted er en af vores soldater ved at blive levende begravet.

Indenrigsminister Eli Yshai, fra det ultraortodokse Shas-parti, deltog ligeledes i den afsluttende march. Hans sagde, at efter hans mening må Israel “tage et hviketsomhelst skridt for at få Gilad Shalit fri, men ikke for enhver pris.”

Yshai understregede at Israel ikke har gjort nok for Gilad Shalit.

Læs flere Israel-artikler her.