Ekstrem hede mørklægger store dele af Israel

Israel oplever i disse dage en ekstrem hedebølge, med 36 graders varme i Jerusalem, og ingen udsigt til lavere temperaturer de næste dage.Mange steder i landet meldes om temperaturer på godt over 40 grader.

Ældre mennesker og småbørn tilrådes ikke at gå ud, men de der er nødt til det, rådes til at huske hovedbeklædning og solbriller, at afholde sig fra anstrengende fysisk arbejde og drikke 8-10 glas vand dagen igennem.

Over 100 personer blev i går (søndag) indlagt på hospital for hedeslag og besvimelse, og mange andre blev behandlet af redningstjenester for sundhedsproblemer forårsaget af hedebølgen, som rapporterer om en 37 procents stigning i antallet af henvendelser om hjælp.

Meteorologerne siger, at de høje temperaturer skyldes meget varme vinde fra Saudi-Arabien, Irak og Syrien, i 900 meters højde. Heden får en tur udendøre til at føles som besøg i en bageovn.

Flere hundredtusinder kyllinger og andet fjerkræ er døde i varmen, og landmænd afkøler deres kvæg ved at bruge kølesystemer for fuldt tryk.

Den israelske befolkning er af Elektricitetsvæsnet blevet opfordret til at nedsætte forbruget af elektricitet for husholdningsudstyr som køleskabe, vaskemaskiner, støvsugere m.m. i tidrummet kl. 12-17 – når behovet for el-apparater er størst.

Til trods for at befolknigen stort set efterkom opfordringen, brød el-forsyningen sammen i aftentimerne i går, og mange bykvarterer henlå i mørke i timevis.

Den midlertidige el-standsning medførte trafikstop, da lyskurven ikke fungerede, og nogle mennesker måtte reddes ud af elevatorer, der var gået i stå mellem etager. Bilister, der havde deres køretøjer parkeret under huse, kunne i flere timer ikke åbne de elektrisk-drevne porte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der meldes imidlertid ikke om alvorlige ulykker, forårsaget af el-standsningen.

I Jerusalem, hvor der er flere vandfontæner, kunne man se arabiske og ultra-ortodokse jødiske børn hoppe i det kølende vand, side om side. En bedstemor ved navn Rakel, der havde bragt sine børnebørn til et sådant sted, sagde:

– En sådan hede har vi ikke oplevet i Jerusalem i flere generationer. Den er et tegn på, at nu kommer Messias snart, og den skal ryste folk ud af deres selvtilfredshed.


Artiklen fortsætter efter annoncen: