I det godes og det ondes have

Guldpalmevinderen om ondskab, ”Det hvide bånd”,
er en af årets mest anmelderroste film.Det hvide bånd er en ambitiøs fortælling om det ondes udspring, set gennem øjnene på ganske almindelige mennesker. Det er en film om ondskabens banalitet: At moral fortrænges, skubbes ud og erstattes med noget dødt.Det er i årene før 1. Verdenskrig, og der sker uhyggelige ting i en lille landsby i det nordlige Tyskland. Mens utrygheden vokser, vender filmen sine øjne mod landsbyens børn, der med præstens børn Klara og Martin i spidsen, ligger under for en glædesløs pietisme og selvhellig patriarkalisme, der resulterer i undertrykkelse af kvinder, mishandling af børn og en dyb afgrund mellem dem, der har meget, og dem, der intet har.

Hvad er ondskab?

Det hvide bånd forsøger at undersøge de mekanismer, der får ellers normale mennesker til at begå forfærdelige ting. Er onde handlinger det enkelte menneskes ansvar, eller udspringer de af det miljø, vi befinder os i? Martin og Klaras generation går i krig mod verden i 1930’erne. Landsbyens børn er Hitlers hær. Det hvide bånd forsøger ikke at undskylde nazismens monstrøsiteter, forsøger ikke engang at pege på årsag og virkning som en forklaring på, hvorfor et helt folk kunne falde under for et sådant regime, for det er for nemt at se verden i sort og hvidt. Mennesker er mere komplekse end som så. Det er for nemt at dømme, for vi fritager os selv for ethvert ansvar, når vi peger væk fra os selv.
På mange måder er Det hvide bånd den bedste film, jeg har set om 2. Verdenskrig, netop fordi den ikke handler om 2. Verdenskrig. Der er ingen allierede til at opfylde frelserrollen, ingen superhelte, som vi trygt kan overlade vores moralske forpligtelser til. Et af de mest skræmmende elementer i filmen er det faktum, at vi ikke får at vide, hvorfor disse ondskabsfulde handlinger finder sted. Der er ingen forklaring, ingen logik bag, og angrebene synes at være helt tilfældige. Det hvide bånd siger nej til Kants moralske imperativ: at vi alle er født med en indre forståelse for rigtigt og forkert, og kalder det i stedet for et valg. Vi må selv vælge det gode, og når vi så ikke gør det … Det er ondskabens banalitet: Det sker, fordi vi kan.

Det hvide bånd (DVD)
137 min.