Iran hjælper Libanon efter USA’s stop for militærstøtte

Den amerikanske kongres’ beslutning om at “fryse” USA’s støtte til Libanons militær som reaktion på den blodige træfning mellem libanesiske og israelske styrker ved Israels nordgænse har fået et omgående svar fra iransk side – at Iran er parat til hjælpe Libanon.Irans ambassadør i Libanon har på et møde med den øverstkommanderende over den libanesiske hær, Jean Kahwaji, sagt, at Teheran er parat til at samarbejde med Libanons hær “på en hvilketsomhelst måde, der vil hjælpe det libanesiske militær i at udøve dets nationale rolle i landets forsvar”.

Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, ventes at ville besøge Beirut i næste måned og vil formentlig drøfte det iranske tilbud om hjælp med libanesiske ledere.

Iran bistår Libanons militante shi’itiske gruppe, Hizbollah og det menes, at det iranske tilbud til Libanon vil give næring til vestlige bekymringer om, at Teheran øger dets indflydelse ved Israels nordlige grænse.

Kort efter grænseepisoden, hvorunder en israelsk officer og tre libanesiske soldat og en journalist blev dræbt, har Israel klaget til USA og Frankrig over disse landes økonomiske støtte til den libanesiske hær.

Det franske militære bidrag menes bl.a. at være ammunition, herunder avancerede fransk-fremstillede anti-tank missiler.

USA reagerede omgående på episoden ved at “fryse” 100 millioner dollars, der var øremærket for den libanesiske hær

Et fremtrædende medlem af Repræsentanternes Hus, Eric Cantor, siger, at fremtidig hjælp til Libanon bør standses, mens man afventer en undersøgelse af grænseepisoden. Videre siger han, at “linjerne mellem Hizbollah, det libanesiske militær og regeringen er blevet uklare”.

Talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium, P.J. Crowley, siger imidlertid, at præsident Barack Obama ikke planlægger at genvurdere det militære samarbejde med Libanon.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Libanons hær menes at være helt underudstyret sammenlignet med Hizbollah, der har genoprustet siden krigen mod Israel i 2006. I de forløbne fire år har USA bidraget med 720 millioner dollars i hjælp den libanesiske hær.

Israels forsvarsminister, Ehid Barak, siger at det er en fejl at bevæbne Libanons militær med avancerede våben, fordi den libanesiske hær bruger disse mod Israel.

Den libanesiske præsident, Michel Suleiman, siger, at Libanon agter at opbygge dets væbnede styrker, “uanset nogle landes indstilling” – en tilsyneladende henvising til Israels klager.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En af den libanesiske statsminister Sa’ad Hariris top-rådgivere, Mohamed Chatah, siger at den amerikanske betalingsstandsning er uberettiget og svækker regeringens bestræbelser på at opbygge hæren.. Videre siger han: – Libanons militær er en pålidelig organisation, og en allieret af Beirut bør undgå at tage skridt, der vil skade landets bestræbelser på at opbygge dets styrker.

Israel ændrer politk

Det israelske militær, IDF, udtaler, at grænseepisoden var “strået der brækkede kamelens ryg” efter en række aggressioner, og at israelske styrker nu vil reagere staerkt på enhver krænkelse af roen af “den upålidelige libanesiske hær”.

En af det israelske militærs ledende strategiske sagkyndige, Yossi Heiman, har over for den libanesiske stabschef og ledende repræsentanter for FN-styrken UNIFIL udtalt, at Israel fra nu af vil reagere skarpt overfor alle aggressive bevægelser – fire gange strengere end før episoden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: