Nyt i israelsk politik: Arabisk-jødisk parti

En kontroversiel israelsk politiker, Avraham Burg, har taget initiativet til en nyskabelse i israelsk politik – et fælles arabisk-jødisk parti, som nok vil kunne tiltrække mange israelere ved det næste valg til parlamentet, knesset.Knessetvalget er berammet til at finde sted i oktober 2013, men alt kan ske i israelsk politik, og der skal ikke meget til, før der opstår en situation, der blot kan løses ved et “valg i utide”. Det er sket flere gange.

Det er måske det, Burg har haft i tankerne, når han nu har lanceret sit nye parti.

Partiet har fået navnet “Shai”- et initialord for “Lighed i Israel” (på hebraisk: “shivyon yisrael”). Det vil presse på for at opnå lighed i det israelske samfund.

– Det vigtigste anliggende i Israel nu er forvanskningen af vort demokratis værdier, siger Burg. Det skiller mellem rige og fattige, mellem ashkenazim og sefardim (jøder af europæisk og orientalsk baggrund. red.), mellem jøder og arabere, mellem okkupant og okkuperet. De har ét tilfælles: ulighed, Israel er ved at blive en nationalistisk, fundamentalistisk og teokratisk stat – en uhellig trekant.

Broget karriere

Den 55-årige Avraham Burg, hvis fornavn blandt venner er “Avrum”, har gjort en broget karriere i og uden for israelsk politik. Han er søn af den afd. israelske politiker, tyskfødte Josef Burg, der var leder af “Det national-religiøse Parti” og havde stor politisk indflydelse. Hans mor Rivka (Rebekka) var født i Hebron og overlevede den arabiske massakre af jøder i denne by i 1929.

Avraham Burg, født i Jerusalem, er, som sin fader, religiøs jøde. Han går med bedekalot. Og så er han motionist, med en daglig morgen-løbetur. Han har gjort militærtjeneste i faldskærmstroppernes brigade med rang af løjtnant. Han har været aktiv i venstrefløjs-organisationer og i “Fred Nu”-bevægelsen. Han var knessetmedlem i perioden 1988-2000. Han har været formand for knesset og var Israels fungerende præsident i tre uger, da præsidentembedet var ubesat i juli 2000 efter Ezer Weizmans tilbagetræden. Han trak sig tilbage fra det politiske liv – og har været formand for indvandrerorganisationen “Jewish Agency”.

Burg vakte sensation, da han i oktober 2004 skrev en artikel i den britiske avis “The Guardian” under overskriften “Slut på zionismen”, hvori han opfordrede til en hurtig tilbagetrækning fra palæstinensiske områder.

Han er gift og har seks børn – og har i en årrække levet i Frankrig og er blevet fransk statsborger. Han er i dag forretningsmand, men er stadig tiltrukket af det politiske liv, hvilket er baggrunden for hans opsigtvækkende partistiftelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Problem

I et nyligt interview med en israelsk avis blev han spurgt, om det var et problem for ham som tidligere formand for “Jewish Agency” at danne et parti, der ville blive halvt arabisk. Han svarede:
– Spørgsmålet viser, at der er et problem her – hvor langt vi er faldet. Alle ideerne om lojalitets-ed har til hensigt at skabe konflikt, når vi skulle spørge om fair behandling af vore minoriteter her, lige som vi gør det for jøder rundt om i verden.

Han sagde videre, at han ikke var glad for at forlade forretningsverdenen og begynde en ny politisk karriere. Han ville ikke udtale sig om navne på potentielle ledere af det nye parti.

Det er nok et kuriosum, at Burg som vistnok den eneste i Israel er berettiget til to gravsteder på Herzl-bjerget, idet han har været både knessetformand og formand for “”Jewish Agency”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bladet fra munden

Om det nye parti siger han, at det er nødvendigt, fordi Meretz-partiet (liberalt. red.) har “for megen bagage og har støttet Israels nylige krige”. Videre siger han, at der er emotionelle grunde til, at mange jøder ikke kan støtte den fælles arabisk-jødiske “Hadash”-liste. Han betegner sit nye parti som “et parti med nye tidender” på et tidspunkt, da “der ikke er nogen virkelig ændring blæsende i vinden”.

Og så tog han bladet fra munden ved at give følgende karakteristik af forskellige partier:

– Kadima-partiet er overfladisk, Shas-partiet er et lig, og den unge garde i Arbejderpartiet (hans gamle parti. red.) venter stadig på at udføre deres store angreb.

– “Shai”-partiet vil sejle langt forbi den klassiske zionismes mønster, som stadig ignorerer israelske araberes plads, sagde Burg. Vi vil kræve fuld ligestilling for alle Israels borgere – den slags lighed vi kræver for jøder verden over. Vores parti vil samarbejde med hvemsomhelst, der er parat til at vende tilbage til fredelige grænser, bidrage til at gøre en slutning på okkupationen og alle de uretfærdigheder, som udspringer derfra.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Burg sluttede med at sige:
– Vi vil skubbe på for at ændre det politiske system. I dets nuværende form påkræver det en drastisk omvæltning. Døde grene og andre unødvendige dele skal fjernes. Ingen er parat til at indrømme, at vandet er forurenet, og at der må en ændring til.