Af 234 nye immigranter til Israel gik hver 3. straks i hæren

Af 234 nyankomne amerikanske immigranter til Israel gik de 85, en tredjedel, straks i hæren – hvilket betegnes som en ny rekord.Indvandrerne ankom til Tel Avivs Ben Gurion Lufthavnen efter en direkte 12 timers flyvning fra New York og blev varmt modtaget af præsident Shimon Peres.

Blandt de unge amerikanske jøder, som nu vil gøre israelsk militærtjeneste, er en ung kvinde, den 21-årige Brook Katz, der har afsluttet sine studier ved Johns Hopkins Universitet, og som siger, at hun ikke har tvivlet om, at den vej, hun har valgt, vil blive anstrengende, men udbytterig.

– Dette er, hvad vi vil

– Mange har sagt til mig, at det vil blive meget hårdt, og det skulle måske have gjort mig modløs, men jeg er ikke naiv om min beslutning, siger Brook Katz. Vi ved, at dette er, hvad vi vil. Vi ved, der vil blive udfordringer. Vi vil græde, og der vil blive stunder, hvor vi ønsker at tage hjem. Men Israel er vores hjem nu. Vi tager ikke herfra.

Videre siger hun:
– Amerikanske jøder opfatter sig som en forlængelse af Israel. Og jeg ved, at Israel er der for mig, uanset om jeg er født her. Jeg har en forpligtelse til at tjene mit land, fordi – når alt kommer til alt – er dette vores land.

Alle samfundslag

En 20-årig ung mand, Yonah Friedman, fra Memphis, Tennessee, der også skal i den israelske hær, siger:
– Det der mest tiltrækker mig i hæren er, at man møder mennesker fra alle samfundslag – og de er alle der, fordi de tror på det samme, at de har det samme mål: at tjene vort land. Det kan blive svært, men man må huske, at det bliver til det bedste, uanset hvor frustrerende det end kan være.

Min pligt som jøde

En anden ung kvinde, der skal i hæren, den 18-årige Shir Hebron, fra San Diego, Californien, siger, at hun håber engang at kunne studere ved Haifas polytekniske Højskole, Technion, men nu føler hun, at det at udrette militærtjeneste i Israel er hendes pligt – og at hun ikke vil gå glip af denne chance til at blive flyinstruktør i det israelske luftvåben.

– Skønt jeg ikke er født i Israel, er jeg jøde, siger hun. Jeg er ikke fritaget for at gøre min pligt som jøde. Det er nu min tur til at tjene mit land.

Del af jødisk enhed

Den store amerikanske gruppes immigrationsprojekt er sponsoreret af de to indvandringsorganisationer ”Jewish Agency” og ”Nefesh B’Nefesh” (”Sjæl til sjæl”. En af organisatorerne af projektet, rabbiner Isaac Jeret, siger, at dette er den bedste måde til at inspirere unge og ældre amerikanske jøder til at slå sig ned i Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Rabbiner Jeret siger videre:
– I USA smelter vi sammen med andre, vi er komfortable, men når vi ser soldater i deres uniform og ser dem gøre ofre hver dag, påmindes dette folk om, at der er en hel anden enhed, vi er en del af. Nok er vi amerikanere – men ”amerikansk” er adjektivet og ”jøde” er substantivet.