Nyt kapitel i Mellemøsten: nu begynder de direkte drøftelser

Torsdag den 2. september begynder et nyt kapitel i Mellemøstens brogede historie: direkte forhandlinger mellem israelere og palæstinensere efter mange måneders mislykkede forsøg på at komme hinanden nærmere ved indirekte drøftelser med USA som mægler.Verden vil nøje følge starten af den direkte kontakt mellem de to parter, når de sætter sig til forhandlingsbordet i Washington.

Israel vil være repræsenteret af statsminister Binyamin Netanyahu og palestinenserne af præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas.

USA’s udenrigsminister, Hillary Clinton, vil være til stede på sidelinjen for at rykke ind og holde parterne på kursen, om nødvendigt.

Bag kulisserne vil præsident Barack Obama stå parat til a gribe ind for at holde fredstoget på skinnerne.

Der er imidlertid fra begyndelsen en skævhed på palæstinensisk side, idet Abbas som leder af den relativt moderate Fatah-bevægelse på Vestbred-området blot repræsenterer en del af palæstinenserne, mens den ekstremistiske Hamas-gruppe i Gaza-området undsiger den direkte kontakt med israelerne.

Selv om Hamas ikke deltager, og der ikke er nogen palæstinensk enhed, er forhandlingerne i Washington af største betydning, idet konflikten om Det hellige Land har skadet verden udover Mellemøst-området. Nu er der omsider lidt lys for enden af tunnellen.

Abbas har været under et vældigt internationalt pres, især fra amerikansk side, for at gå over til direkte forhandlinger. Abbas har ikke villet forhandle direkte med israelerne, uden klar besked forinden om, hvad forhandlingerne skulle føre til. Og han har krævet, at Israel holder inde med byggeri i bosættelser på Vestbredden, også udover det officielle byggestop, der udløber den 26. september.

Netanyhua-regeringen vil ikke forlænge dette byggestop, for det kan han ikke få mandat til af sin samlingsregering, der både er højredrejet og omfatter ultra-religiøse partier. Netanyahu ved, at hvis han presser sine koalitionspartnere for hårdt, vil regeringen falde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Binyamin Netanyahu står nu nok over for sin vanskeligste politiske opgave nogensinde, med et tungt ansvar for Israels – og til en vis grad også for det jødiske folks – fremtid.

Og Abbas føler sig nu stadigt mere isoleret af mange af sine egne få dage før sin afrejse til USA. Ifølge en palæstinensisk kilde fornemmes en stigende misfornøjelse med hans deltagelse i forhandlingrne.

Magiske Mitchell


Artiklen fortsætter efter annoncen:Manden bag det nye fremstød for freden er den amerikanske Mellemøst-udsendig George Mitchell, som ufortrødent har skubbet parterne nærmere hinanden, hvor andre har opgivet. Mitchell er kendt som manden, der skabte fred i Nord-Irland.

Den tidligere senator fra Maine sagde fra starten af sin Mellemøst-fredsmission i januar 2009: – Konflikter skabes af mennesker, og de skal afsluttes af mennesker. Hvis man kan gøre det i Nord-Irland efter 800 års forløb, kan man også gøre det i Mellemøsten. I Nord-Irland havde vi 700 mislykkede dage. Og en dag med succes.

Trods svære odds

Trods svære odds vil der nu måske blive en dag med succes i Washington. Det er det, der måske er ved at ske. Måske.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Når verden vil følge Washington-forhandlingerne med et vist mål af optimisme, skyldes dette, at der nok må have været et aftalt spil om at kunne fremlægge noget gunstigt af samtalerne. Parterne vil ikke have råd til at drøftelserne afbrydes uden resultat – for så bliver konflikten blot endnu større. Kursen er formentlig afstukket paa forhånd.