Trænet morder blev pastor

En nordkoreansk pastor er blevet symbolet på forløsning i Sydkorea.69-årige Kim Shin-Jo er præst i Sydkorea. Men for over fire årtier siden havde han et helt andet formål i landet.

Kim Shin-Jo.

Sammen med 30 soldater var han trængt ind i landet gennem grænsen fra Nordkorea.
De var blot nogle hundrede meter fra paladset til den daværende præsident i Sydkorea, Park Chung Hees, da en sydkoreansk politibetjent opdagede dem og åbnede ild.
Mere end 30 sydkoreanere døde i kampen, samt alle de nordkoreanske soldater, bortset fra en enkelt, det lykkedes at flygte tilbage over grænsen, samt Kim Shin-Jo, der blev taget til fange.
– Jeg kom fra Nordkorea for at dræbe præsident Park Chung Hee. Jeg kom for at skære halsen over på Park Chung Hee, lød den kølige bemærkning fra Kim Shin-Jo til journalisterne dengang.
– Vi havde fået at vide, at USA havde forvandlet Sydkorea til en koloni, og vores mission var at fjerne marionet-regeringen, forklarer han til CNN.

Overvældet af tilgivelse og sympati

Men opholdet i det sydkoreanske fængsel blev helt anderledes, end Kim Shin-Jo havde forventet. Sydkoreanerne besvarede hans ondskab med venlighed og forståelse.

Billedet er tilbage i jan. 1968, efter at Kim Shin-Jo var taget til fange af sin fjende – Sydkorea

– Jeg forsøgte at dræbe præsidenten. Jeg var fjenden. Men det sydkoreanske folk viste mig sympati og tilgivelse. Jeg var rørt og bevæget, fortæller Kim.
Der var bl.a. en sydkoreansk militærgeneral, som viste velvilje og hjalp ham og til sidst trængte igennem hans hårdhjertethed.
Regeringen endte med at løslade Kim, da de ikke kunne bevise, at han havde affyret et skud under skudepisoden.
Kim fik senere job i det sydkoreanske militær, blev borger i landet, blev gift og stiftede familie, inden han til sidst blev pastor.

Symbol på forløsning

I Sydkorea er han blevet et symbol på forløsning med Nordkorea.
Der har i årenes løb hersket store spændinger mellem de to lande. De seneste spændinger, der opstod efter et sydkoreansk militærskib blev sænket, måske af Nordkorea, er de værste i det seneste årti.
Men Kim er et levende eksempel på, at selv de hårdeste hjerter i den koreanske konflikt kan forandres.
Selv husker Kim tydeligt den dag i 1968, da han blev taget til fange i Sydkorea.
– På den dag døde Kim Shin Jo, fortæller han. Jeg blev født påny. Jeg fik mit andet liv. Og det er jeg taknemlig for.