Hårdknuden forsætter – ingen af parterne giver sig

Den palæstinensisk-israelske hårdknude fortsætter – parterne fastholder stadig deres holdning, og ingen af dem synes at ville give sig.Boligstoppet i bosættelser på Vestbredden er forbi, og arbejdet er nu genoptaget på hundreder af boliger i området.

Imens har præsidenten for Den palestinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, i et interview med radiostationen “Europa 1″sagt, at han ønsker et fortsat byggestop, så længe der forhandles.

– Vi ønsker ikke at standse forhandlingerne, men hvis byggeriet fortsætter, må vi standse drøftelserne, sagde han. Statsminister Binyamin Netanyahu må vide, at fred er vigtigere end bosættelser.

De to parter har imidlertid fået en uges frist til at komme ud af dødvandet. Abbas har sagt, at PA vil vente, indtil Den arabiske Liga – hvis udenrigsministre skal mødes om bl.a. dette anliggende den 4. oktober – PLO og Fatah beslutter sig om en fortsættelse af fredsprocessen i lyset af Israels beslutning om ikke at forlænge byggestoppet.

Den arabiske Liga, PLO og Fatah har bemyndiget Abbas til at forhandle med Israel..

Abbas udtalte sig om situationen i forbindelse med et møde han har haft med Frankrigs præsident. Nicolas Sarkozy. På dette møde sagde Sarkozy, at han havde indbudt Netanyahu, Abbas og Egyptens præsident, Hosni Mubarak, til et topmøde i Paris i slutningen af oktober.

I Jerusalem opfattes dette som et forsøg på. at Frankrig – og EU – skal have en rolle i Mellemøst-fredsprocessen

Den amerikanske Mellemøst-udsending, George Mitchell, ventes idag til Jerusalem for at fortsætte bestræbelserne på at finde frem til et kompromis. Han skal først mødes med Netanyahu, derefter med palestinenserne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu har endnu ikke udtalt sig offentligt om afslutningen på boligstoppet. Ifølge kilder i hans kontor førte han hele mandagen telefonsamtaler med ledere i USA og verden over. Netanyahu vil næppe sige noget om sagen, før Den arabiske Liga har udtalt sig.

Imens har Israels ambassadør i USA, Michael Oren, i et intervieew med amerikanske medier sagt, at byggeriet vil blive “ansvarsfuldt, behersket og begrænset”.

For palestinensiske byggearbejdere på Vestbreden betyder afslutningen af byggestoppet. at de nu påny har arbejde. De ønsker ikke at udtale sig om noget politisk, men siger blot:
“Det er vores levebrød”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: