Slut for boligstoppet – men Abbas sætter en ny deadline

Indbyggere i bosætterbyen Ariel på Vestbred-området vågnede op nu til morgen til en lyd, de ikke havde hørt i 10 måneder: bulldozere, der var ifærd med at grave ud til et nyt boligkvarter – med 50 lejligheder.Ved midnat var det slut med den israelske regerings byggestop, og bosætterne tøvede ikke med omgående at gå i gang med byggeriet, uanset en klar meddelelse fra præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, om at han ville forlade forhandlingsbordet med israelerne, hvis byggestoppet ikke blev forlænget.

Det blev ikke forlænget med et eneste sekund, men statsminister Binyamin Netanyahu og Abbas må alligevel i den 11. time have fundet frem til en slags trylleformel, der tillod en genoptagelse af byggeriet – med moderationer – og samtidig fik Abbas tilat udtale, at han alligevel ikke ville forlade de direkte forhandlinger med israelerne.

Abbas “reddede ansigtet” ved at udtale, at han ikke ville træffe hastige beslutninger og ville studere eftervirkningerne af forhandlingere – og at beslutningen om at fortsætte drøftelserne med Israel ville blive truffet på et møde af Den arabiske Ligas udenrigsministre den 4. oktober.

Ved at skubbe en afgørelse en uge frem har Abbas givet sig selv og israelerne en ny deadline i håb om, at han og Netanyahu kan finde frem til en formular til begges tilfredshed i løbet af denne tidsfrist.

Måske en typisk Mellemøst-manøvre

Abbas udtalte sig om situationen på en pressekonference med Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy.

Sarkozy sagde på pressemødet, at Israels byggeri på Vestbredden må standse, og han fordømte den israelske regerings beslutning om en afslutning på byggestoppet.

I de sidste timer er der fra israelsk og palæstinensisk side kommet diametralt modsatte kommentarer til afslutningen af byggestoppet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Chefen for Hamas’ politbureau, Khaled Masha’al, har opfordret Abbas til at standse forhandlingerne med Israel i lyset af genoptagelsen af bosættelsesbyggeriet,

– Netanyahu er ikke den mand, der kan bringe fred til området, sagde han på en arabisk parlamentarikerkonference i Damascus.

Samtidig sagde den israelske vicestatsminister, højrepolitikeren Silvan Shalom, under en tur i Negev, at “beslutningen om ikke at forlænge boligstoppet var korrekt, og at byggeriet – med Guds hjælp – vil blive genoptaget overalt”. Han tilføjede:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Boligstoppet gav ingen mening. Et sådant krav er aldrig blevet forelagt nogen anden regeringschef, og det har ikke afbrudt forhandlingerne. Hvis palæstinenserne udvandrer, vil det blive klart, at det blot var en undskyldning.

I nogle amerikanske kredse menes det, at den arabiske verden er parat til en fortsættelse af forhandlingerne med Israel, men at araberne samtidig har sagt fra, at bosættelsesbyggeri og fredsmageri ikke kan gå sammen.

Kredse, der står Netanyahu nær, har foreslået, at der blot bygges i bosættelser, som forventes at forblive i Israel som led i en to-statsløsning. Palæstinenserne fastholder

imidlertid, at man først må blive enige om grænserne. Så kan byggeriet genoptages


Artiklen fortsætter efter annoncen:i bosættelser, der kommer under israelsk styre i en landudveksling for en palæstinensisk stat.

Netanyahu har fremsat en officiel anmodning til bosætterne og alle politiske fraktioner i Israel om at “vise tilbageholdenhed og ansvar” ved afslutningen af byggestoppet”.

Bosætterne holder sig imidlertid ikke tilbage. Bosætter Danny Danon, der er medlem af Netranyahus Likud-parti, siger:

– I 10 måneder er vi blevet behandlet som andenrangs-borgere. Idag vender vi tilbage til at bygge i hele Israels land. Iaften sender vi denne aftale tilbage til historiens skraldespand.