Beredskabsplaner eksisterer når byggestoppet udløber

Såvel hos palæstinensere og israelere er der udarbejdet beredskabsplaner, der skal implementeres, når byggestoppet for bosættelser på Vestbred-området udløber.Der har til det sidste været febrilske bestræbelser på begge sider for at finde frem til et kompromis, men timerne er gået, og intet tyder på, at det er lykkedes at udarbejde en trylleformular.

Palæstinensernes indstilling er klar: Hvis byggestoppet ikke forlænges, vil de forlade forhandlingsbordet, og det vil så være slut med de direkte drøftelser mellem de to parter, som blot har stået på en månedstid. Der er imidlertid i den 11. time kommet visse antydninger fra palæstinensernes side om, at de måske alligevel ikke vil droppe drøftelserne, hvis israelerne fastholder, at byggestoppet er forbi.

I Ramallah antydede en embedsmand i Den palæstinensiske Myndighed (PA), at palæstinenserne vil fortsætte med forhandlingerne, selv om byggeriet i bosættelser genoptages. Og PA’s præsident, Mahmoud Abbas, gentog ikke sin trussel om at trække sig ud af forhandlingerne, hvis boligstoppet ikke forlænges.

Abbas sagde til det officielle Wafa nyhedsbureau, at han er parat til at opnå en retfærdig og omfattende aftale. Og så tilføjede han i en overraskende henvisning til staten Israels jødiske karakter: – Målet maa være to stater der lever side om side med hinanden i fred og sikkerhed – en jødisk stat for Israel og en uafhængi og levedygtig palæstinensisk stat, der vil afslutte 1967-besættelsen. Jeg ved, at det er vanskeligt, men vi må alle, israelere og palæstinensere, beslutte, om vi er seriøse med hensyn til fred.

Bosætterne

Bosættere har allerede planlagt at sammenkalde til et stort møde søndag for at fejre afslutningen af det 10 måneder lange byggestop og en omgående genoptagelse af byggeri af 2066 boligenheder, hvor der har været byggestop siden november ifjor.

Imens har man fra israelsk side ladet palæstinenserne vide, at statsminister Binyamin Netanyahu ikke har tilstrækkelig politisk styrke til at fortsaette byggestoppet – og at regeringen, der omfatter kredse, som kræver slut på byggestoppet, vil bryde sammen, hvis Netanyahu skulle vise eftergivenhed over for det palæstinensiske krav.

Israelske regeringsembedsmænd siger, at der er udarbejdet ”beredskabsplaner” ikke mindst på det diplomatiske niveau for at afværge bebrejdelser, hvis/når forhandlingerne bryder sammen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blandt planerne om at finde frem til en kompromisløsning har været, at USA skulle løslade den israelske spion, Jonathan Pollard, der sidder i amerikansk fængsel på livstid for spionage for Israel, i en slags udveksling med en forlængelse af byggestoppet, men det er blot blevet ved planen.

Genoptagelse af vold

Den israelske generalstabschef, Gabi Ashkenazi, udtaler, at militæret er forberedt på en bølge af angreb fra palæstinensisk side, hvis fredsdrøftelserne bryder sammen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge Ashkenazi vil den palæstinensiske reaktion på et sammenbrud blive en ”antændelse af vold” på Vestbredden og komme til at minde om begivenhederne i 2000 – begyndelsen af den anden intifada (opstand).

Flere fremtrædende israelere har de sidste dage i USA prøvet at at komme ud af dødvandet. Blandt disse er præsident Shimon Peres, forsvarsminister Ehuid Barak og forhandlingsrådgiveren, advokat Yitzhak Molcho.

Barak og Molcho har i begyndelsen af denne weekend haft en række møder i New York med amerikanske og palæstinensiske ledere for at prøve at finde frem til et kompromis, der skulle muliggøre et vist byggeri på Vestbredden og samtidig gøre det muligt, at de direkte fredsdrøftelser fortsætter.

Samtidig hermed har udenrigsminister Hillary Clinton mødtes med Abbas for at drøfte situationen omkrig byggestoppet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Drøftelserne har været meget intensive, siger Jeffrey Feltman fra det amerikanske udenrigsministeriums afdeling for nærøstlige anliggender. Vi opfordrer Israel til at forlænge byggestoppet og gør det samtidig klart for palæstinenserne, at vi ikke tror, det er i deres interesse at udvandre fra forhandlingerne.