Kæmpe israelsk olie- eventyr i Middelhavet

Hvis prognoserne står til troende, vil Israel opleve et formidabelt olieeventyr. Et eventyr der ikke alene vil gøre landet selvforsynende med brændstof, men gøre det til en betydningsfuld olieeksportør.Olieeventyret finder især sted på ”Leviathan”-feltet, 130 km fra Haifa, hvor der menes at være 16 milliarder kubikfod naturgas i en dybde af 5.800 meter. Et andet felt er ”Tamar”, 90 km fra kysten.
Der er fire partnere i ”Leviathan”-projektet: Det amerikanske ”Noble Energy”, ”Avner olie og gas”, ”Delek drilling” og ”Ratio Oil Exploration”.
Hovedaktionæren i ”Delek” er den 61-årige israelske milliardær Yitzhak Tshuva, som siger, at disse fund kan gøre Israel uafhængig af energi og gøre det til storeksportør af gas med leverancer til det europæiske og fjernøstlige marked.
”Noble Energy” og ”Delek” har meddelt, at ”Leviathan”-feltet indeholder mindst 4.3 milliarder tønder olie. Hvis dette holder stik, vil det være rigeligt for Israels behov i årtier.

Et af de rigeste felter

Ifølge en amerikansk sagkyndig, Christopher Schenk, der er chef for ”USA’s geologiske undersøgelsesafdeling for vurdering af olie- og gas-forekomster verden over, indeholder et område ud for Israels og Libanons kyst 3.4 billioner kubikmeter naturgas (En billion er en million millioner, red).
Schenk udtaler, at dette område vil kunne blive et af verdens rigeste felter. Flere olieplatforme er nu i gang med at bore.

Israel ikke i OPEC?

Vil Israel slutte sig til OPEC (Organisationen af olieeksporterende lande), som bl.a. omfatter Irak, Iran, Saudi-Arabien, Kuwait og Venezuela? Sandsynligvis ikke.
Men al naturgasbehov i Israel (inkl. elektricitet) vil komme fra forekomsterne i havet, og få europæiske og japanske familier vil få deres morgenkaffe opvarmet af Israelsk naturgas.
Indtil 2009 havde man ikke forestillet sig, at Israel ville kunne dække sit eget energibehov, endsige blive storeksportør af naturgas. Dette ventes nu at ville ske om blot ni år.

Energikongen

Milliardæren Yitzhak Tshuva, manden bag ”Delek”-gruppen, betegnes som landets ”energikonge” – en af hovedmændene bag dets olieeventyr. Han er i dag en af Israels rigeste mænd med aktiver til en værdi af to milliarder dollars. Hans familie indvandrede fra Libyen i 1948, da han var spæd.
– Det er velsignelser fra himlen, siger han om olie- og gas-felterne, som hans selskab nu er ved at udvinde.
Han voksede op i byen Natania lidt nord for Tel Aviv og boede i en 1-værelses lejlighed med sine forældre, syv søskende og en bedstemor. Han begyndte at arbejde som 12-årig for at støtte sin familie, gik i skole om aftenen og efter tre års værnepligt droppede han tanken om universitetsstudier og begyndte at arbejde inden for byggeri. Han var med til at opføre Bar Lev-forsvarslinjen ved Suez-kanalen. Senere opførte han boligkomplekser i Natania.
I dag er Yitzhak Tshuva leder af et verdensomspændende forretningsimperium, der omfatter skyskraberejendomme i luksusklassen, kraftværker, benzinstationer – og Plaza Hotellet i New York.

Konflikt med Libanon?

Kort efter meddelelsen om ”Leviathan”-gasfundet oplystes det, at dette felt formentlig strækker sig ind i libanesisk territorialfarvand. I en artikel i det arabiske blad, ”As-Safir, hedder det, at ”Israel stjæler gas fra Libanon, og at Beirut vil forsvare sine rettigheder til dette felt”.
Bladets sagkyndige i Israelske anliggender, Hilmi Moussa, skriver, at hvis dette er korrekt, vil der hurtigt kunne opstå en ny konflikt mellem Israel og Libanon. Som reaktion på libanesiske påstande, udtaler den Israelske minister for national infrastruktur, Uzi Landau:
– Vi vil ikke tøve med at bruge vor magt og styrke for at beskytte ikke blot loven, men den internationale maritime lov. Hvadsomhelst vi finder, vil de have noget at sige om. De udfordrer ikke vores fund og såkaldte ”besættelse af havet”. Disse områder er Israels økonomiske farvande.

Jurisdiktion

De israelske selskaber, der er involveret i boringerne, siger, at der ikke er nogen basis for Libanons påstande, at sagen er omhyggelig undersøgt, og at al boring er på områder under israelsk jurisdiktion.
En del af felterne menes imidlertid at ligge inden for Cyperns territorialfarvand, men tidligere uoverensstemmelser mellem Israel og Cypern om søgrænsernes beliggenhed er blevet løst.