Svensk debat om sygesikring skræmmer kristne vælgere

De svenske kristne vælgere svigter Kristdemokraterne. Gennem de tre seneste valg til Riksdagen, har partiet mistet små ti procentenheder af de aktive troende vælgere. Sammenlignet med valget i 2006 viser årets valg, der blev afholdt den 19. september, et tab på fire procent. Det betyder fem færre kristdemokrater i Riksdagen i de kommende fire år.
Grunden til tabet er, ifølge Magnus Hagevi ved Linnéuniversitetet i Växjö, at partiet har slettet dets kristne profil og i stigende grad er blevet et almindeligt borgerligt parti.
”Så bliver der andre spørgsmål, der står bag denne gruppes valg”, siger han til den svenske avis Dagen.
Den forklaring er Kristdemokraternes gruppeformand i Riksdagen, Stefan Attefall, uenig i. Dog mener han, at tabet skyldes den voldsomme debat om sygesikring, der har kørt i lang tid i Sverige. Efter valget i 2006 har den borgerlige regering gennemført besparelser, der har ramt arbejdsløse og sygemeldte hårdt. Det har vakt skrappe protester både fra almindelige svenskere og den rødgrønne opposition.
”De kirkeligt aktive har et stort socialt engagement. Når der i debatten bliver sat fokus på de enkelte tilfælde, og en reform bliver beskrevet som noget, der slår hårdt mod de svage i samfundet, bliver vælgere skræmt væk”, siger han til Dagen.