Bevægelse i situationen omkring den kidnappede israelske soldat

Efter et halvt års stilstand i situationen omkring den kidnappede israelske soldat, Gilad Shalit, 23, der har været fange hos Hamas i Gaza-striben i over fire år, er der nu påny en bevægelse i sagen.Såvel Hamas som statsminister Binyamin Netanyahu har bekræftet, at forhandlinger er blevet fornyet om frigivelse af Shalit som led i en større israelsk-palæstinensisk fangeudveksling, men situationen er ømtålelig, og der kan ikke løftes mange flige til offentliggørelse.

Nyt er, at den tyske mægler, Gerhard Konrad, fornylig besøgte Gaza for første gang i seks måneder, og at han har mødtes med Hamas-ledere. Forinden havde han samtaler om sagen i Israel. Det vides ikke, om der er kommet nye tilbud på bordet, for begge parter holder kortene tæt til deres bryst.

I sin bekræftelse af at drøftelserne er genoptaget, sagde Netanyahu:

– Der har været fornyede samtaler med den tyske mæglers involvering. Der er bestræbelser i mange retninger, hvoraf de fleste er hemmelige – som de skal være det. Vi prøver hele tiden at finde forskellige nye veje for at sikre hans tilbagevenden.

Vicechefen for Hamas’ politbureau, Moussa Abu Marzouk, har over for den London-

baserede arabiske avis “al -Hayat” sagt, at Konrad for to uger siden besøgte Gaza, men han sagde ikke noget om, hvad den tyske mægler havde tilbudt Hamas.

Marzouk udtalte, at Hamas’ indstilling ikke var ændret, og at forhandlingerne med Israel var stagnerede. Han sagde, at Hamas insisterer på, at de palæstinensiske fanger, der skal være led i en fangeudveksling, må omfatte de, som Israel siger “har blod på deres hænder”.

– Shalit-affæren er i dødvande, siger en Hamas-kilde i Gaza-striben. Han vil hverken bekræfte eller benægte, at Konrad har været i Gaza.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vore krav er der stadig, og det er også Israels afslag, siger han. Vi har tidligere advarende sagt, at vi vil gøre alt i vores magt for at få vore fanger løsladt, herunder at tage flere israelske soldater til fange.

Imens vil Shalit-familien sammen med 200 sympatisører afholde en protestdemonstration idag nær kibbutz Degania ved Genezaret Søen, hvor rgeringen skal holde et særmøde for at markere 100 året for pprettelsen af den første kibbutz.

Noam Shalit, far til den kidnappede soldat, siger om Netanyahus udtalelse, at den er “nonsens” og blot var blevet ytret, for at “mindske det offentlige pres”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge et palæstinensisk website, “Quds.net”, der er baseret i Gaza-striben, er der imidlertid “betydningsfulde fremskridt” i sagen, særligt hvad angår identiteten af de Hamas-fanger, der skal udveksles med den kidnappede israelske soldat.