Stadig større tilnærmelser mellem Grækenland og Israel

Det græsk-israelske forhold er ved at blive stadigt varmere – efter at Israel har tabt Tyrkiet som en slags allieret – og på mandag kommer Grækenlands udenrigsmiister, Dimitris Droutsas,til Israel for nærmere at besegle relationerne.Der er nu også et militært samarbejde mellem de to lande. De har netop afsluttet en fire-dags fælles militærmanøvre, hvorunder otte israelske kamphelikoptere deltog i øvelsen sammen med tre græske helikoptere og seks græske kampfly.

Manøvren – en øvelse i eftersøgning-og-redning – fandt sted i det sydlige Grækenland og omfattede navigering i et bjergområde.

Udenrigsminister Droutsas besøg finder sted en uge efter, at en højtstående embedsmand fra det græske statsministerium, Haris Pamboukis, besøgte Israel for at “kortlægge”” samarbejdsområder for de to lande, på det diplomatiske, sikkerhedsmæssige og økonomiske område.

Ifølge en græsk diplomatisk kilde er Droutsas besøg en yderligere antydning af den betydningsfulde styrkelse af båndene mellem de to lande.

Besøget er led i en tre-dages tur i området, hvorunder Droustas tillige skal besøge de palestinensiske selvstyreområder og Jordan.

Såvel Grækenland som Tyrkiet anerkendte staten Israel i slutingen af 1940’erne. Især af strategisk grunde var der i starten nære israelsk-tyrkiske forbindelser, mens relationerne mellem Grækenland og Israel var minimale. Senere blev det græske forhold til Israel kompliceret af rivaliseringen mellem Tyrkiet og Grækenland.

De græsk-israelske relationer stagnerede i næsten 45 år. Et nyt kapitel blev indledt i 1995, af forskellige grunde. En grund var Athens ønske om at øge dets afskrækkende magt vis-a-vis Tyrkiet. En anden var den pro-palæstinensiske statsminister, Andreas Papandrous’, død, i juni 1996. Forbedringen af det græsk-amerikanske forhold medførte også en græsk tilnærmelse til Israel.

Det forbedrede græsk-israelske forhold afspejler sig i samhandelen, der er blevet fordoblet mellem 1989 og 1995. I det sidstnævnte år eksporterede Israel for 20 millioner dollars kemiske- og olie-produkter til Grækenland, og importerede for 150 millioner dollars cement, levnedsmidler og byggematerialer. Israel er blevet den næststørste importør i Mellemøsten af græske produkter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En aftale om et militært samarbejde mellem de to lande, vedtaget i december 1994, blev imidlertid ikke aktiveret af nogen af parterne. Grækenland var formentlig bekymret for en negativ reaktion i den arabiske verden, mens Israel ikke ønskede at chokere tyrkerne. I slutningen af sommeren 1997 aftalte Grækenland og Israel at afholde fælles flådemanøvrer, men de blev udsat på græsk foranledning. En grund til udsættelsen var, at den græske flåde havde travlt med at forhindre infiltration fra Albanien og ikke kunne undvære krigsskibe til en sådan øvelse.

Så indtrådte et vendepunkt. Den græske statsminister, George Papandreou, besøgte Israel i juli iår, og måneden senere besøgte statsminister Binyamin Netanyahu Grækenland – som den første israelske regeringschef. Under opholdet i Grækenland drøftede Netanyahu med Papandreou mulighede af at udvide de strategiske forbindelser og oprette et nærmere samarbejde mellem de to landes militære og andre industrier.

Israel har været interesseret i at udvide kontakten med Grækenland, da det israelsk-tyrkiske forhold kølnedes efter Gaza flotille-episoden i maj iår.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forværringen af de israelsk-tyrkiske relationer har medført en opvarmning af Israels forbindelser med traditionelle tyrkiske rivaler i området, heiblandt Bulgarien, Cypern og mest udpræget med Grækenland – tidligere af Jerusalem anset for at være et af de mindst venligtsindede europæiske lande over for Israel.

Blandt de anliggender der ventes drøftet under Droutsas besøg er muligheden af at bygge en undersøisk rørledning fra Israel til Grækenland, gennem hvilken Israel vil kunne eksportere naturgas til Europa.