Fåreprofeten Amos

Rivers’ roman lader os møde Amos som en ung fårehyrde, der ved alt om får. Han ved, at de er afhængige af ham som hyrde, men nogle gange opfører de sig dumt og bringer sig selv i fare. Men han elsker sine får og bruger både kærlige ord og slag med sin stav for at holde styr på dem.Hyrde- og fårebilledet er fremtrædende i romanen og bliver brugt til at illustrere, at Gud har det med Israel – og alle mennesker – ligesom Amos har det med sine får.
Et gennemgående tema i romanen er, at det kan godt være, at man som i Israel dengang kan være rig og have det godt, selv om man ikke lever efter Guds vilje, men det er kun tilsyneladende og for en tid. Som profet advarer Amos om, at på et tidspunkt ramler det, medmindre man angrer og lægger sit liv om. Men det ville israelitterne ikke høre tale om. Profitten var vigtigere end profeten, og Amos bliver forfulgt, forvist og til sidst dræbt.
Det er ikke en roman, man bliver grebet af. Handlingen er for forudsigelig og budskaberne med for lidt ny indsigt. Men romanen er dog værd at læse, for den giver et udmærket indtryk af Amos og et indblik i de religiøse forhold i Israel på hans tid, som i øvrigt er beskrevet, så der er paralleller til nutiden.
Ove Klausen

Francive Rivers: Amos
205 sider • 199,95 kr.
Lohse