Palæstinenserne afviser Netanyahus tilbud om boligstop for “jødisk stat”

Statsminister Binyamin Netanyahu har fremsat et tilbud til palæstinenserne om et forlænget bosættelses-boligstop til gengæld for en palæstinensisk anerkendelse af Israel som “en jødisk stat”, men forslaget blev omgående afvist.En politisk kommentator i Jerusalem siger, at tilbudet enten var ment som en vej for Netanyahu til at holde de direkte samtaler i live – eller at holde sine regerings-koalitionspartnere på højrefløjen i skak og lade drøftelserne dø hen.

Der råder stadig mere pessimisme i den israelske befolkning over dødvandet i forhandligerne med palæstinenserne. Mange frygter, at denne chance for fred er ved at glide bort.

Netanuyahu fremsatte sit forslag til palæstinenserne i en tale, han holdt i knesset ved åbningen af tingets vintersamling.

Han har tidligere støttet et forslag i regeringen om vedtagelse af, at ikke-jødiske indvandrere til Israel aflægger en loyalitets-ed til landet som en jødisk og demoratisk stat, og hans regering har tillige støttet et lovforslag om, at der skal være en folkeafstemning, før der kan afstås noget landområde som led i en fredsaftale.

Arbejderparti-politikeren, velfærdsminister Isa’ac Herzog, har følgnde komentar til situationen: – De sidste dage har klart været foruroligende hvad angår, hvad alt dette vil føre til, siger han. Det er måske forberedelser til et stort fredsskridt eller en politisk manøvre fra Netanyahus side, så han kan genvinde kontrollen over højrefløjen.

Palæstinenserne afviste hurtigt Netanyahus forslag. Hovedforhandleren for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Saeb Erekat, siger: – PA forkaster på det stærkeste alle disse israelske kneb. Netanyahus racistiske krav kan ikke knyttes til en anmodning om at ophøre byggeri i bosættelser med henblik på at oprette en stat.

PA’s præsident Mahmoud Abbas’ talsmand, Nabil Abu Rudaineh, siger, at for palæstinenserne er alle bosættelser illegale, og at byggeri i dem skal fryses, så fredsdrøftelserne kan fortsætte.

– Hvad angår Israels jødiskhed, har vi intet at gøre med dette, siger han. Vi indledte fredsforhandlinger med Israel baseret på gensidig anerkendelse mellem Israel og PLO. Dette er den palæstinensiske stilling, på hvis basis fredsprocessen blev lanceret.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Alles rettigheder må sikres”

Som reaktion på Netanyahus forslag udtaler EU’s talsmand, Maja Kocijancic, at EU støtter en løsning “med to demokratiske stater, side om side, i fred og sikkerhed, og at disse stater må sikre lighed for alle borgere”.

En fremtrædende talsmand for PA siger, at det er usandsynligt, at direkte samtaler med israelerne genoptages før midtvejsvalget i USA.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hverken PA eller Washington tager Netanyahus forslag om en palæstinensisk anerkendelse af Israel forud for en forlængelse af boligstoppet for seriøst, siger en anden palæstinensisk talsmand til den israelske avis, “Yediot Aharonot”. PA opfatter det som “uakceptabelt” – og USA som “latterligt” siger han.