stop for at redde forhandlingerne

Den amerikanske regering arbejder nu på at prøve at udvirke en forlængelse af det israelske bosættelses-boligstop med tre måneder for at undgå et sammenbrud af de israelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser.Denne oplysning er blevet fremsat efter et møde i Cairo mellem præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, og den egyptiske præsident, Hosni Mubarak.

Det oplystes videre, at PA har opnået støtte af Egypten, Jordan og flere andre arabiske lande for dets standpunkt om ikke at vende tilbage til forhandlingsbordet, medmindre Israel forlænger byggestoppet.

En fremtrædende palestinensisk kilde i Ramallah siger om det amerikanske intiativ: – Det er ikke et dårligt forslag. Nu må vi se, om amerikanerne er i stand til at presse (statsminister Binyamin) Netanyahu til at forlænge boligstoppet med yderligere tre måneder for at forhindre at droeftelserne bryder sammen.

Abbas’ samtaler i Cairo fandt sted kort inden Den arabiske Ligas møde i Tripoli på

fredag for at drøfte fredsforhandlingernes fremtid i lyset af en genoptagelse af bygggeri i bsættelserne. Mødet afholdes på foranledning af PA, der har meddelt, at det ikke vil vende tilbage til forhandlingsbordet, medmindre Israel forlænger boligstoppet.

– Der er fuld enighed mellem os og Egypten i dette anliggende. Der skal være en omfattende frysning af byggeri i bosættelserne for at give fredsbestræbelserne en chance, siger Abbas’ talsmand, Nabil Abu Rudaineh.

Nabil Sha’ath, medlem af PA’s forhandlingsteam, tilføjer: – Palæstinenserne kan ikke genoptage drøftelser med Israel under mottoet “land for fred”, mens landet stjæles og bosættelserne vokser. Blot Israel vil blive holdt ansvarlig for ødelæggelsen af fredsprocessen. Ingen USA-sponsoreret fredsproces vil have troværdighed, når amerikanerne ikke kan tvinge Israel til at opfylde en af de vigtigste forpligtelser – at standse bosættelses-byggeri.

Mubarak sagde: – Vi i Egypten investerer vore yderste bestræbelser på at sikre, at de direkte drøftelser mellem Israel og palestinenserne ikke bryder sammen på grund af bosættelserne. Egypten håber, at parterne ikke vil gå glip denne mulighed for at opnå fred, som ved så mange tidligere muligheder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Imens fortsætter presset mod statsminister Binyamin Netanyahu – fra begge retninger.

Bosætterbevægelsen har advarende udtalt, at hvis boligstoppet forlænges, er det et forræderi mod hans eget løfte. Bosætterne har opfordret de små religiøse højreorienterede partier til at forlade regeringen, hvis, hvis dette sker.

Bosætterledelsen udtaler: – En fortsættelse af boligstoppet vil være til skade for de grundliggende menneskerettigheder for jøder i dette land.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Arbejderpartiet

På den anden side siger Netanyahus Arbejderparti-partner i koalitionsregeringen – det eneste venstreorienterede medlem af denne – at det vil forlade regeringen, hvis fredsdrøftelserne falder på grund af bosætter-anliggendet.

Et Arbjderparti-medlemaf regeringen, minister for mindretalsanliggende, Avishay Braverman, siger: Hvis de ødelægger fredsdrøftelserne over dette mindre anliggende om bosættelsesbyggeri, vil Arbejderartiet forlade regeringen. Israels levedygtighed på langt sigt afhænger af en deling af Det hellige Lands territorium.