En anderledes roman om 2. verdenskrig

Asfaltblomstens duft er en ny dansk roman om 2. verdenskrig, en debutroman og en spændende én af slagsen.
Den handler om en dansk familie, der er udvandret til Rusland under smøreventyret i 1800-tallets slutning. Men familien smides ud af landet efter revolutionen i 1917-20. Det er uhyre barskt. De lander i Tyskland, men nogle af dem flytter til Danmark i 1930’erne og bliver forhadte under besættelsen for deres tyske sympatier – ikke mindst, efter hovedpersonen Oscar gifter sig med en tysk kvinde, Gertrud. Det bliver mere end fatalt for dem.
Deres liv er en barsk historie, men den barske historie fortælles med megen poesi. Spændingen griber læseren undervejs, men man gribes også af de mange smukke sprogbilleder, som romanen indeholder.
Forfatteren er Peer Louis Aarestrup, tiptipoldebarn af digteren Emil Aarestrup, og det ser ud som om, den poetiske åre er nedarvet til tiptipoldebarnet og nu kommer til udtryk i romanform.
Titlen Asfaltblomstens duft henviser til den stærke livskraft i de blomster, der vokser igennem byens asfalt, og den livskraft genfinder vi hos bogens hovedpersoner, der sidder med tyske rødder i København under 2. verdenskrig. De undrer sig over, hvorfor de af den grund bliver lagt for had, hele familien. Men forfatteren lader os følge familiens liv, tanker, sejre og nederlag.
Romanen giver et kig ind i sindet på en familie, som valgte tyskernes side under den tyske besættelse af Danmark – ikke fordi de kæmpede for nazismen, men fordi de kæmpede imod den kommunisme, som havde drevet dem ud af Rusland og bidt sig fast i Europa på den tid.
Læsningen af romanen mindede mig om, at vi også i dag er lukkede, tilbageholdende og uvidende i forhold til fremmede og anderledes tænkende mennesker i vores samfund. Også derfor er det en værdifuld roman, Peer Louis Aarestrup har skrevet.

Peer Louis Aarestrup:
Asfaltblomstens duft
225 sider •198 kr. • Queenswood

Peer Louis Aarestrup er uddannet i statskundskab og psykologi og har ledet forskellige behandlingsinstitutioner. Ud over romanen ”Asfaltblomstens duft” har han gennem årene skrevet flere noveller (foto fra bogens omslag).