Tina Casmose og Jesus

Haute couture-designer Tina Casmose fandt efter 20 års åndelig søgen Jesus og vejen til Gud – og fik bugt med sygdom.
-Gud er min arbejdsgiver. Jeg beder, lytter og mærker efter hver dag – prøver at følge Jesus og Gud, siger Tina Casmose.

– Jeg fandt først fred, da jeg tog Jesus ind i mit hjerte. Siden har jeg ikke følt ensomhed. Jeg vil gerne elske og omfavne alle mennesker med et kærligt hjerte, siger Tina Casmose.

I mange år vidste hun ikke, hvad der manglede i hendes liv. Men i dag ved hun det: Jesus og Gud.
Vejen hertil gik via buddhismen, som hun stødte på første gang for tyve år siden, da hun rejste til Japan som 26-årig. På det tidspunkt studerede hun på Danmarks Designskole i København.
– Jeg blev grebet af stilheden og meditationen og lærte meget. Men jeg fandt først fred, da jeg nåede frem til Jesus og Gud i 2007. Her hører jeg til.
– Tidligere var jeg haute couture-designer med fokus på materielle ting og status, men den åndelige verden har trukket i mig hele tiden, bl.a. dyrkede jeg yoga. Jeg fandt ikke mig selv i buddhismen. Det var for fremmed en kultur, og jeg følte, at det hele tiden var tre skridt frem og to tilbage.
– Jeg skulle igennem buddhismen for at nå frem til Jesus og Gud. Siden jeg begyndte at bede og mødte Gud, har jeg ikke været i tvivl. Jeg har ikke fysisk set Gud, men kærligheden har været så stor.
– Før kunne jeg ikke rigtig mærke mig selv og verden. Men siden jeg fandt Gud, er jeg begyndt at snakke med alt og alle. Jeg benytter enhver lejlighed til at tale om Gud.
I dag prøver jeg på at lade min kalender være mest muligt åben, så jeg kan søge og følge Guds vej. Jeg beder hele tiden om at blive vist, hvilken vej jeg skal gå, siger hun.
Tina Casmose har været igennem tyve års åndelig søgen og haft problemer med helbredet undervejs. Hun fik tarmslyng som 19-årig og døjede i tyve år med en candida-svamp, som gav store smerter i maven. Hendes helbredsproblemer kulminerede på en rejse til Portugal, hvor hun oplevede også at have ”skum i munden, og at tungen revnede og blødte”. Først da hun kort tid efter mødte en kristen kvinde og gennemgik en kropslig renselse i form af en fastekur kombineret med en kristen åndelig renselse, fik hun det bedre. Det var i 2007.
– Jeg mødte den kristne kvinde – en kunstner, da jeg holdt et åbent-hus arrangement i min tøjbutik. Hun sagde ”jeg kan godt hjælpe dig”. Og så kom jeg på fastekur – en måned på frugt, urtete og vand. Hun bad også meget for mig, og jeg begyndte også selv at bede til Jesus og Gud.
– Jeg fik det hurtigt meget bedre. En dag kom jeg kørende på Strandvejen i Karlslunde, og pludselig blev jeg fyldt med taknemmelighed og følte Guds nærvær så stærkt, at jeg bare måtte ind i den nærmeste kirke og takke Gud. Det var ”tilfældigvis” Strandkirken i Karlslunde, som jeg ikke kendte i forvejen. Præsten, Helge Pahus, stod udenfor og var ved at lukke kirken.
– Jeg skal ind og sige tak, sagde jeg til ham. ”Der er kun rengøringspersonalet tilbage”, forklarede han, men jeg fik besked på, at jeg bare selv kunne lukke efter mig. Så gik jeg ind og takkede Gud. Tårerne væltede ud af mig inde i kirken.
– I dag ved jeg, at Gud ville have mig herhen, hvor jeg kunne blive støttet, fortæller Tina Casmose, da vi taler sammen efter en søndagsgudstjeneste i Strandkirken tre et halvt år senere.

Modetøj og Vor Herre

Tina Casmose er uddannet designer og har haft succes med at sælge sit haute couture- design til en del lande, både i butikker og over internettet. Bl.a. har ”Madonna`s stylist benyttet nogle af hendes modeller, og Kronprinsesse Mary har modtaget tøj”. Tina har haft butik med eget design i Nansensgade í København i 12 år.
– I 2007 havde jeg en kvinde til jobsamtale. Hun ville gerne være barselsvikar. Efter et par måneder siger hun pludselig: ”Du skal lukke din butik”.
– Jeg er helt overbevist om, at det var Gud, der lagde ordene i hendes mund, siger Tina Casmose, der fulgte rådet. Bortset fra en mindre haute couture-systue i Kina, hvor hun samarbejder med en kineser, som hun ”taler om Gud med og har givet Biblen”, er der skruet ned for blusset, hvad angår modetøjet.

Fransk tungetale

For et par år siden, da hun endnu engang bad Gud om hjælp, blev hun inspireret til at tage til Frankrig, hvor hun altid ”har følt sig åndeligt hjemme” – for at se på en lejlighed i Cannes. Hendes 22-årige søn Philip og ægtemanden Jesper bakkede hundrede procent op. Handlen faldt på plads på rekordtid, og hun havde en helt klar ”Gud viser og baner vejen”-fornemmelse, fordi alting bare gik så let og ubesværet.
– I Cannes mødte jeg en ”åndelig søster”, en tidligere muslim, som blev kristen for 17 år siden, hvor hun også opgav et forhold til en gift mand, hvis kone også havde en affære. Siden hun blev kristen, havde hun levet i cølibat – men har i øvrigt for nylig mødt kærligheden og blev gift her i januar.
– Hun taler i tunger, og selvom jeg ikke forstår ordene, hun siger, når hun gør det, så forstår jeg meningen.
– Da jeg mødte hende for nogle år siden, satte hun ord på alt det, Gud havde plantet i mig – på de tanker, jeg allerede selv havde haft. Budskabet til mig var og er: Slip alt. Træd til side, og lad Gud være din arbejdsgiver. Sådan er mit liv mere og mere blevet i dag. Jeg ved sjældent, hvad jeg skal lang tid frem, for jeg prøver at lade min kalender stå åben og være åben for de forandringer og muligheder, der kommer. Jeg prøver også altid at lytte og mærke efter – hele tiden se, hvad jeg bliver inspireret til.
– I Frankrig har jeg mødt og talt med mange åndelige mennesker, der har været igennem svære ting og selv haft dybe ”samtaler” med Gud. Skrevet breve, tilgivet og brændt ordene bagefter. Det er en renselse.
– Jeg har lært, at vi kan og skal modstå fristelser. Vi skal af med alt det mørke og møde renheden i Biblen. Jeg har oplevet mennesker, der har været igennem voldsomme åndelige ting på vej mod Gud, mens jeg har renset ud i mig selv – og lært, hvor vigtigt det er at bede.
– I Frankrig har jeg bl.a. været med til at synge og lovprise Gud på stranden. Der har været fokus på tilgivelse og taknemmelighed.
Vi mennesker kan have så svært ved at tilgive. Det skal vi blive ved med at gøre os umage med. Det er så stort og befriende, når det lykkes.

Nyt arbejde

– Nu lever jeg af og for at hjælpe andre med at rense sig og finde tro. Jeg gennemfører til tider nogle intensive fasteforløb med mennesker, som i perioder har ligget under dynen og været sygdomsplagede, før de kom til mig. Men efter 30 dages faste og åndelig udrensning, hvor de får set sig selv og deres liv efter i sømmene, kommer de igennem og får det bedre.
– Mange er kommet til at tro på Gud undervejs og har fundet taknemmeligheden i hjertet – ikke bare i hjernen. De har, som jeg, fundet ud af, at Jesus kommer og helbreder, når du siger ja tak til ham og til at helbredes.
– Når jeg hjælper andre til at finde tro, gennemlever vi forskellige ritualer, heriblandt velsignelsen. Man skal kunne se skønheden i sig selv, elske sig selv og det, Gud skabte…ikke vores ego. Jeg kan kun hjælpe to ad gangen i de helt intensive forløb – til gengæld er jeg der hundrede procent for dem undervejs i to måneder. Derfor koster det 25.000 kroner.
– Nogle er kommet af med livslang migræne samtidig med, at de er kommet til at tro. De har selv mærket, at Gud skaber mirakler.
Jeg har klienter, der går fra at tale om ”universet” til at tale om Gud.
I mit hjem, der før havde et rum, der var ”et buddhistisk tempel”, er der nu indrettet bede- og meditationsrum over Guds ord, fortæller Tina Casmose, der bor i Solrød Strand syd for København.
Hun oplever, at der hele tiden ”åbnes nye døre for hende”, hver gang hun selv når dybere.
-Gud sender mig i den rigtige retning. Jeg er fyldt med taknemmelighed, men er også blevet mere sårbar. Der skal ikke så meget til, før jeg røres og græder – for eksempel ømhed. Så vælter sårbarheden og følelserne op i mig.

Forandringstid

-Min mand, Jesper, som har et reklamefirma, tror også på Jesus og Gud, men går ikke i kirke.
Vi lever i en forandringstid – det sprudler alle steder. Mennesker mødes og præger hinanden uden for kirkerne. Jeg vil gerne være med til også at skabe café-miljøer i de små lokalsamfund, hvor mennesker kan være der for hinanden, og der sættes fokus på Gud på en uforpligtende måde. Hvor man er velkommen til at komme og snakke – blive hørt og støttet.
-Inden jeg fandt Gud, mødte jeg engang en munk fra Sri Lanka, der lærte mig ordene Matta yata Niamputam – et buddhistisk mantra, som betyder: Som en mor elsker sit barn, skal du elske alle mennesker.
-Det sagde jeg 120 gange om dagen i et år. Dengang vidste jeg ikke engang, hvad det betød. Men indholdet står jeg inde for, også i dag, hvor jeg har fundet mig selv som kristen. De ord giver mening.
-Nu velsigner jeg næsten alle mennesker, jeg møder på min vej. Ikke med ord, men i tankerne. Ofte op til 150-200 gange hver dag. Og jeg synes, det er en gave, at jeg kan arbejde med at hjælpe nye troende. Men jeg skulle kravle rundt i dyndet i nogle år, før jeg kunne komme op på Vor Herres cykel. Det har ligget dybt og ventet på mig, tilføjer hun.
I 2008 blev hun i Karlslunde Strandkirke konfirmeret for anden gang i sit liv, for at bekræfte sin barnetro – og vise sin taknemmelighed.