Alkohol får hjernen til at skrumpe

Der er meget sandhed i udtrykket ’at drikke hjernen ud’. Ny undersøgelse viser, at hjernen skrumper ved et stort alkoholforbrug. Særligt teenagere er i farezonen.Store branderter giver små hjerner. Det er den nærliggende konklusion på en ny undersøgelse af alkoholens effekt på hjernen, som for nylig blev omtalt i webmagasinet Videnskab.dk.
Alkohol er gift for hjernen, lyder advarslen fra den videnskabelige verden, der særligt advarer teenagere med hang til de våde varer.
Udmeldingen kommer fra professor og hjerneforsker Milena Penkowa på Københavns Universitet, der for nyligt offentligjorde sin undersøgelse af alkoholens virkning på hjerner.
I undersøgelsen deltog syv aber. Fire af dem blev i en time om dagen tilbudt alkohol, mens de sidste tre aber fik alkoholfri drik. Alkoholen var afmålt sådan, at mængden svarede til den mængde, som mange unge mennesker typisk hælder indenbords på weekendens druktur.
Efter elleve måneder stoppede ’abefesten’.
Aberne blev aflivet og obduceret, hvorefter forskere analyserede abehjernerne på alle ledder og kanter.
Resultatet gjorde det klart: Daglig indtagelse af alkohol giver hjernesvind.

Hukommelsen forsvinder

Undersøgelsen viste, at alkoholen havde beskadiget hjernens stamceller, der er nødvendige for, at hukommelsescentret kan udvikle sig rigtigt og får det rette antal hjerneceller. Det daglige alkoholforbrug havde fået hukommelsescentret til at skrumpe og havde dermed reduceret hjernens kapacitet, skriver magasinet Videnskab.dk.
– Hippocampus er en meget plastisk del af hjernen. Det vil sige, at når vi lærer noget nyt såsom at hoppe over en barre i atletik eller tilegner os et nyt sprog, så vokser den. Omvendt hvis man vælger at være inaktiv, uudfordret og blot bruger tiden på at kigge ud af vinduet, så skrumper den, fortæller hjerneforsker Milena Penkowa til Videnskab.dk.
Netop derfor vækker undersøgelsen bekymring.
For hvis dens resultater kan overføres til mennesket – som på mange måder ligner aberne i undersøgelsen – så betyder det, at alkohol virker som benzin på bålet i den destruktive proces, fortæller hun.

Undersøgelse bekræfter tidligere fund

Og der er grund til at tro, at mennesker er lige så sårbare overfor alkoholens skadelige virkninger.
Tidligere obduktioner af mennesker med et højt vedvarende alkoholforbrug har på samme måde vist et skrumpet hukommelsescenter. Hidtil har man dog ikke med sikkerhed kunnet konstatere, at alkoholen var synderen. Men med den nye undersøgelse er alkoholens skadelige og degenererende effekt på hjernen bevist, siger Milena Penkowa til Videnskab.dk.

Teenagere i størst fare

Undersøgelsen giver, ifølge Milena Penkowa, et klarere billede af, hvordan alkohol særligt skader unges hjerner. For selvom det ikke kun er unge hjerner, der er i farezonen, så er netop teenageårene ekstra kritiske, fordi hjernen netop da udvikles og modnes. Det gør hjernen sårbar – og store mængder alkohol til en rigtig dårlig idé.
Den nye viden giver hende derfor grund til at sætte spørgsmål ved fornuften i alkoholens lette tilgængelighed og den nuværende lavalder på 16 år:
– Teenageårene er et tidspunkt, hvor mange biologiske brikker skal falde på plads. Og det er præcis i denne periode, at de unge eksperimenterer mest med store mængder alkohol, hvilket kan trække udviklingen af hjernevævet i den forkerte retning, forklarer Milena Penkowa til magasinet Videnskab.dk.
(Efter artikel på Videnskab).dk