Republikanernes fremgang ved midtvejsvalget til Israels fordel

Mens præsident Barack Obama slikker sine sår efter midtvejsvalget, synes det, som om valget er faldet ud til Israels fordel.Republikanerne, der overtog kontrollen med Repræsentanternes Hus og havde fremgang i Senatet, ventes at ville indtage en tøffere holdning over for Iran og presse Obama-regeringen til at behandle Israel mere lempeligt.

En talmand for Israels ambassade i Washington siger til israelske medier, at støtten til Israel i Kongressen er “stærk og i begge partier”.

Og i en udtalelses fra den amerikansk-israelske organisation AIPAC ( “American Israel Public Affairs Committee”) hedder det:

-Det er helt klart, at den 112. kongres vil fortsætte Amerikas lange tradition med at være en urokkelig tilhænger af et stærkt, sikkert og trygt Israel og af et varigt venskab mellem USA og vor mest pålidelige allierede i Mellemøsten. Mange af de største venner og tilhængere af det amerikansk-israelske forhold blev valgt, og AIPAC gratulerer især følgende:

Senator Harry Reid (D-NV) og Repræsentantshusmedlemmerne John Boehner (R-OH), Nancy Pelosi (D-CA), Eric Cantor (R-VA) og Steny Hoyer (I-MD).

Cantor, der er mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, ventes at blive Husets flertalsleder – og vil i så fald blive den mest højtstående jøde i Kongressens historie.

Han siger til den israelske avis “Ha’aretz”:

– En republikansk Kongres vil have en konkret indvirkning på at forbedre det amerikansk-israelske forhold. Et stærkt Israel er i USA’s strategiske og moralske interesse, og vi vil presse regeringen til ikke at presse Israel til at gøre indrømmelser som vil bringe dets allerede spinkle sikkerhed i fare.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Af en meningsmåling udført blandt amerikanske jøder i Pennsylvanien og Illinois fremgår, at 66 procent af dem stemte for demokraterne. 60 procent af de amerikaske jøder godkender den måde, Obama udfører sit arbejde, og 53 procent siger, at de godkender hans måde at håndtere den arabisk-israelske konflikt. 83 procent af de adspurgte støtter en aktiv amerikansk rolle med at løse konflikten.

I det kommende år vil Obama koncentrere sig om at skabe fred mellem israelere og palæstinensere, skriver den fremtrædende israelske politiske kommentator, Ari Shavit, idag i sin avis, “Ha’aretz”.

Han skriver videre:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I fraværet af gode nyheder i Irak, Iran og Affghanistan, er Pælestina Obamas eneste chance for at lave positive overskrifter. Blot en palæstinensisk stat vil kunne retfærdiggøre den Nobel-fredspris han har modtaget. Det er godt at hve en statsmand, der har tilstrækkelig retfærdigshedssans til at forstå, at den nuværende situation ikke kan tolereres. Det er godt at have en statsmand, der er så naiv, at han tror, at han kan ordne verden.

Shavit slutter:

– De kommende uger vil være afgørende. Hvis Obama vælger den pragmatiske vej, har han en god chance. Blot en delvis – ikke en endelig – fred vil give Nobelpris-vinderen den fred, han stræber efter.