Hvorfor fungerer nogle ægteskaber – andre ikke?

”7 gyldne regler for 2 der lever sammen” er en af de bedre bøger om ægteskabet.
”Det er overraskende enkelt, hvad der kan få et ægteskab til at fungere”, siger John Gottman i sin bog 7 gyldne regler for 2 der lever sammen.
Den amerikanske psykolog John Gottman har gennem en årrække forsket i, hvad det er, der skaber et lykkeligt ægteskab og holder sammen på det, og gennem hans forskning er der kommet 7 gyldne regler, som kommer til udtryk i bogen, som han har skrevet sammen med Nan Silver.
For mig lyder det meget ”amerikansk” – og er det jo også. Jeg var skeptisk, da jeg fik bogen i hånden, og større blev min skepsis, da han i det første kapitel fører læseren ind i et ”kærlighedslaboratorium”, hvor han gennem en glasvæg, flere kameraer og mikrofoner iagttager ægtepar gennem en weekend.

God undervisning

Men der er nu en hel del god undervisning i de 7 gyldne regler og i de samtaleøvelser, bogen lægger op til. Noget af det kan virke selvfølgeligt, og andet kan virke nyt. Nogle par vil afsky den form for parterapi, mens andre vil tage imod det med kyshånd.
Den amerikanske psykolog ved, hvad han taler om, for hans resultater er baseret på grundige iagttagelser af og interviews med mere end 700 par. På den måde har han fundet frem til syv afgørende faktorer, syv gyldne regler, der kendetegner et lykkeligt parforhold.
Det vil føre for vidt i en boganmeldelse at komme ind på alle 7 regler. Men bogen slår klart fast, at ethvert ægteskab bør bygge på venskab. ”Venskab nærer romantikkens flammer” og ”Venskab er ethvert ægteskabs hjerte og sjæl”, siger han. Og med min erfaring fra et langt og godt ægteskab kan jeg kun give ham ret. Sammen med kærlighed og gensidig respekt hører venskabet til de vigtigste ingredienser i et godt ægteskab. Men også et fælles grundsyn på livet er vigtigt.

Psykologisk og parterapeutisk bog

Denne bog, der er oversat til 20 sprog, er ikke nogen kristelig bog. Det er en psykologisk og parterapeutisk bog. Forfatteren er ikke kristen, men jøde. I en bog som denne er religionen imidlertid ikke det vigtigste. Det er vigtigere at vide noget om, hvad der virker, og hvad man kan gøre for at holde flammen i ægteskabet levende – og det gør John Gottmann og Nan Silver.
Jeg har gennem år og dag læst mange bøger om ægteskabet. Nogle få gode og denne hører til de bedre. Alligevel vil jeg sige, at det ikke er en bog, min kone og jeg vil tage fat på sammen. Men i den menighed, hvor vi kommer, er 6 ægtepar lige nu i gang med at bruge bogen i en studiekreds om ægteskabet – og de er glade for at bruge den.

John Gottman & Nan Silver:
7 gyldne regler for 2 der lever sammen
300 sider • 249 kr. • Boedal