Israel i millitært samarbejde med Italien og Grækenland

Nye alliancer er ved at opstå i Middelhavs-området, efter at Tyrkiet afbrød alle militære og politiske forbindelser med Israel i kølvandet på et israelsk angreb på en tyrkisk flotille på vej mod Gaza-området, hvorved ni tyrkere blev dræbt.Israel har siden indledt et militært samarbejde med flere Balkan-lande og nu også med Italien og Grækenland.

Repræsentanter for israelske militærindustrier har forenylig besøgt Grækenland for at drøfte et muligt salg af israelsk-producerede våbensystemer til det græske luftvåbens F-16 kampfly.

Der har været forhandlet om dette, siden statsminister Binyamin Netanyahu aflagde et historisk besøg i Grækenland i august, som den første israelske regeringschef.

En forhindring på vejen til at afslutte et sådant salg har været Grækenlands svage økonomi, men en israelsk kilde siger, at man håber at finde “kreative veje”, således at Grækenland kan betale for våbensystemerne.

Efter at være udelukket fra Tyrkiet har det israelske luftvåen nu fundet en ny partner i Grækenland. I oktober og november har Israel deltaget i fly-øvelser i Grækenland med deltagelse af israelske kampfly og angrebs-helikoptere.

I begyndelsen af 2011 ventes Israel at deltage i flymanøvrer i Bulgarien.

Italienske fly i Negev

Samarbejdet med Italien er bl.a. kommet til udtryk ved, at italienske militærfly har deltaget i en manøvre med israelske fly over Negev-ørkenen, blot to uger efter en fællesøvelse i Sardinien. I Negev-manøvren, der udgik fra Uvda flybasen i det sydlige Negev, deltog israelske F-16 fly og italienske “Tornados”. Det israelske luftvåbens


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Flyvende drage”-eskadron optrådte som en fjendtlig styrke overfor italienerne.

Det var første gang, Italien sendte militærfly på træning i Israel.