Mitchell tilbage for at tage fat på “nøglesagerne”

USA’s Mellemøst-udsending, George Mitchell, vender idag tilbage til området for at indlede en ny fase i de amerikanske bestræbelser på at opnå fred mellem israelere og palæstinensere – og skabe en palæstinensisk stat.Mitchell medbringer de ideer, som udenrigsminister Hillary Clinton slog til lyd for i sin tale i weekenden – at det nu var på tide at tage fat på nøgleanliggender som flygtninge, grænser, sikkerhed, bosættelser, Jerusalems status og vand.

Det ventes, at Mitchell i første omgang vil drøfte flygtninge, men på israelsk hold har man allerede reageret skarpt på, at der er en “hård linje” i nylige palæstinensiske kommentarer om “retten til tilbagevenden” for efterkommere af palæstinensiske flygtninge fra 1948.

I de kommende dage ventes Mitchell at ville bevæge sig i pendulfart mellem israelere og palæstinensere, efter at de direkte samtaler blev lagt på hylden som følge af Den palæstinensiske Myndigheds (PA’s) ubøjelige afvisning af at genoptage direkte forhandlinger, uden at der først gennemføres et nyt stop for byggeri i bosættelserne.

I en reaktion på en artikel af den palæstinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, i “The Guardian” om flygtningeproblemet, siger en israelsk talsmand:

– Erekat siger, at han ønsker fred, men ved at følge en “hård linje”-indstilling til dette problem, gør Erekat det faktisk vanskeligere at opnå fred. Han har vist uvilje til at indgå et kompromis og har bekvemt undladt at omtale, at krigen i 1948 – da flygtningene blev tvangsforflyttede – var forårsaget af araberne, “der afviste en tilbudt to-stats løsning og indledte en krig for med vold at omstøde det internationale samfunds lovlige beslutning”.

Mitchell skal have samtaler med PA;s præsident Mahmoud Abbas i Ramallah, men han vil sikkert fokusere mere på israelerne, fordi palæstinenserne allerede har forelagt deres åbningsmelding om nøgleanliggender som grænser, sikkerhed, Jerusalem, flygtninge, vand og bosættelser.

Amerikanerne har ikke hørt meget fra Netanyahu, bortset fra ideer om sikkerhed, miljø og økonomi.

På et møde med ministre fra Likud-partiet har Netanyahu kommenteret Clintons tale. Han sagde, at det glædede ham, at amerikanerne var kommet til den slutning, at drøftelser om en forlængelse af byggestoppet ikke ville føre til noget, og at de havde besluttet at gå videre til forhandlinger om nøglesager.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– For at opnå fred, må vi drøfte de anliggender, der forsinker fred, sagde Netanyahu. Jeg byder det velkomment, at USA har besluttet at droppe bestræbelserne på at opnå et byggestop i bosættelserne. Denne beslutning er god for Israel – og god for fred. Vi vil nu begynde at drøfte nøgleanliggenderne og prøve at mindske afstanden.