Gravide teenagere sættes på porten

Traditioner og æresbegreber får familier i Uganda til at bortvise gravide teenagere – selv når graviditeten er resultat af voldtægt eller incest. Hvis ikke Wakisa-krisecentret finder dem, ender pigerne ofte som tiggere på gaden.
Kl. er 9, da jeg ankommer til Wakisa Ministries, som er et krisecenter for gravide teenagepiger i Kampala. Her bliver jeg mødt af centerets kvindelige leder. Hun forklarer, at teenagegraviditet primært skyldes prostitution, voldtægt og incest:
”Prostitutionen har sin rod i fattigdom. Mange piger forsøger at hjælpe deres familie ved at sælge deres krop til venner og bekendte. Ifølge de kulturelle love i Uganda bringer en graviditet uden for ægteskabet skam over faderen. Pigerne bliver derfor bortvist, selvom de ikke er skyld i graviditeten,” siger hun og holder en pause.
Hun forklarer mig, at Uganda har den største graviditetsrate blandt teenagere i Afrika, og der findes kun få krisecentre. Størsteparten af de gravide teenagere ender derfor som tiggere på gaden. Krisecentrenes vigtigste funktion er at give pigerne sjælesorg samt krise- og psykologsamtaler. De er blevet svigtet af deres familie, og mange lider derfor af sorg og depression.
Efter samtalen møder jeg de to teenagepiger Anna og Diana. De ankom til Wakisa for to måneder siden og er begge gravide. Anna var 13, da hendes stedfar voldtog hende.
”Min mor benægtede hans overgreb, så jeg valgte at flygte til Kampala. Her kom jeg i lære som husholderske. Men manden i huset voldtog mig, og jeg blev gravid,” siger hun.
”Jeg var heldig at finde en ny arbejdsgiver, som fattede sympati for min situation og tog mig med til Wakisa,” fortæller hun og lader Diana få ordet.
”Min stedmor låste mig inde i et rum med en fremmed mand. Manden voldtog mig, og nu er jeg gravid. Min far benægtede hendes skyld og bortviste mig. Men Gud hjalp mig til at finde frem til Wakisa,” fortæller Diana.
De to pigers historie fylder mig med undren.
Hvordan kan forældre bortvise deres datter, og hvad får en far til at sætte sin personlige ære og anseelse højere end sit barns liv og sikkerhed?
Den logiske forklaring er, at teenagegraviditet er et kulturelt tabu i Uganda. Den bedste måde at nedbryde det på er gennem oplysning og bøn.
Af Jonas Høyer Rohde
Udsendt som volontør af Impact