Israelsk granskningskomite udtaler: “raidet mod flotillen var lovligt”

En israelsk granskningskommission under ledelse af den tidl. højesteretsdommer Jakob Turkel udtaler i en rapport, at Israels blokade af Gaza-striben og israelske commandostyrkers raid mod det tyrkiske skib “Mevo Marmara” paa vej mod Gaza var i overensstemmelse med international lov.Kommissionen, der har undersøgt sagen i et halvt år, hentyder til, hvad den betegner som “beklagelige følger med tabet af menneskeliv og tilskadekomne”. Ni pro-palæstinensiske tyrker blev dræbt og over 50 såret under sammenstød ombord på skibet, der forsøgte at bryde den israelske søblokade af Gaza.

Kommissionen udtaler også, at den israelske militærstyke “handlede professionelt og mådeholdent stillet over for omfattende og uforventet vold”.

Israel havde håbet, at det med komissionens konklusioner kunne forbedre dets image og måske genvinde en vis udenlandsk støtte.

Tyrkiets statsminister Recep Tayyip Erdogan afviste imidlertid omgående komissionens udtalelse som “værdiløs og uden troværdighed”.

Udover Turkel omfatter kommissionen to internationale observatører, Nobel-fredsprisvinderen David Trimble fra Nord-Irland og brigadegeneral Kenneth Watkins, tidl. generaladvokat for de canadiske militærstyrker.

Det er selve Turket-kommissionen, som er en torn i øjet på kritikere af Israel, fordi dens medlemmer var valgt af den israelske regering, og “dens konklusioner var afgjort på forhånd”.

Israel Radios juridiske sagkyndige, Moshe Negbi, siger, at kommissionen var tvivlsom fra starten , fordi den var udnævnt af regeringen og ikke var en statslig undersøgelseskommission.

Rapporten – der vil blive efterfulgt af en anden om nogen tid – vil næppe bidrage til en forbedring af det israelsk-tyrkiske forhold. Tyrkiet holder Israel ansvarlig for drabene og har krævet en undskyldning, men Israel afviser dette.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den første del, der er på 300 sider, behandler søblokadens legalitet og håndhævelse og vil blive tilstillet et FN-udvalg, ledet af New Zealands tidligere premierminister, Geoffrey Palmer.

– Planlægningen af raidet og efterretningsvirket i forbindelse med situationen var dårlig, fastslår rapporten.

Den næste rapport vil behandle mekanismen for at undersøge erstatningskrav vedrørende krænkelser af loven om væbnet konflikt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Statsminister Binyamin Netanyahus talsmand, Mark Regev, siger om kommissionens udtalelse, at dens konklusioner er tydelige – at Israels handlede i retfærdigt selvforsvar, og at soldaterne gjorde det for at beskytte sig selv og Israel.

Om søblokaden af Gaza udtaler Turkel-kommissionen, at den var berettiget af sikkerhedsmæssige grunde for at forhindre, at våben, terrorister og penge kom ind i Gaza-striben og behovet for at forhindre terroristers afrejse.

Turkel-kommissionen fandt, at der ikke var hverken lovlig eller humanitær berettigelse for at bryde søblokaden med magt, og at der ikke eksisterer sult eller mangel på medicin i Gaza, som berettiger til en sådan voldshandling.

I en artikel idag i den store formiddagsavis “Yediot Aharonot” hedder det, at


Artiklen fortsætter efter annoncen:flotille-raidet var unødvendigt, at alle facts omkring det er åbne for alle – og at Turkel-kommissionen blot var blevet nedsat for syns skyld.