Vrede palæstinensere angriber fransk udenrigsministers konvoj

Frankrigs udenrigsminister, Michele Alliot-Marie, blev idag angrebet af vrede palæstinensere, da hendes bilkonvoj kom ud for et overfald på vej ind i Gaza-striben.Hun kom ikke noget til, men situationen var truende, da en af angriberne hoppede op på hendes bil, mens andre hamrede løs på vognen med knytnæver, kastede sko mod konvojen eller lagde sig ned paa vejen foran den.

Det viste sig siden, at angrebet skyldtes en fejlcitering af en af hendes udtalelser. Under et besøg den franske minister havde aflagt hos forældrene til den kidnappede israelske soldat, Gilad Shalit, havde hun sagt, at hun ville overbringe et budskab til EU om, at Røde Kors skulle besøge ham i hans fangenskab.

Den nu 24-årige soldat har været holdt fangen i Gaza i over fire år, efter at være blevet kidnapped af Hamas. Ingen ved, hvor han er eller hvordan hans helbred nu er under det lange fangenskab. Der er oprettet et stade for ham nær statsminister Binyamin Netanyahus residens, og under et stort billede af ham ses en kalenderside med det antal dage, han indtil nu har været holdt fangen – over 1600 dage.

Der har i årevis været forhandlinger om et krigsfangebytte omfattende 1000 palæstinensiske fanger udvekslet mod denne ene israeler, men drøftelserne har været forgæves og er forlængst gået i hårdknude.

Efter mødet med Gilads forældre, Noam og Aviva Shalit, udsendte Israels Radio en historie på arabisk der citerede den franske udenrigsminister for at have sagt, at ”EU må fordømme den krigsforbrydelse som Hamas begår ved at holde Gilad Shalit fangen”.

Men det var Noam Shalit, der havde anmodet den franske udenrigsminister om at få EU til at fordømme fangenskabet som en krigsforbrydelse.

Denne fejle citering af den franske udenrigsminister bragte en gruppe palæstinensere i så stor harme, at de forsøgte at blokere den franske udenrigsministers konvoj ind i Gaza ved Erez-grænseovergangen. I gruppen var flere pårørende til palæstinensere i israelsk fangenskab.

”Yderligere sanktioner mod Iran”
Under udenrigsminister Alliot-Maries to dages besøg i Israel sagde hun, at EU ikke ville tøve med at stramme sanktionerne mod Iran, hvis det ikke overholder dets tilsagn. Hun sagde også, at Frankrig og Israel er uenige om bosættelserne på Vestbred-området – ”men venner skal kunne tale åbent og oprigtigt” – som hun udtrykte det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frankrig opfatter ikke længere Syrien som en negativ faktor, men faktisk det modsatte, sagde hun.

– Syrien er en særdeles betydninghsfuld spiller som kan og bør spille en konstruktiv rolle for sat fremme fred og stabilitet i området, sagde hun videre.

Om situationen i Libanon sagde hun: ”Vi kæmper for at straffe morderne af Rafik Hariri (den tidligere statsminister, far til den nuværende. red.) og standse optrapningen”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge en udtalelse fra den franske ambassade i Tel Aviv er en grundene til hendes besøg at undersøge, hvordan Frankrig og EU, i samordning med USA, kan bidrage til direkte israelsk-palæstinensiske forhandlinger.