King James Bibel 400 år – oplæses nu i BBC

Det er 400 år siden, at den udkom, og den er stadigvæk en af verdens mest solgte bibler.16 timers højtlæsning fra Bibelen uden pause. Det er, hvad britiske BBC vælger at diske op med den 9. januar.Anledningen er, at det til næste år er 400 år siden, at King James’ version af Bibelen udkom.
King James Bibel er den oversættelse af Bibelen til engelsk, der blev autoriseret af den engelske konge James/Jakob I (1566-1625) i 1611. På trods af dens alder er den stadigvæk én af verdens mest solgte, selv om der er nogle, der foretrækker de nyoversættelser, der siden dengang efterhånden er blevet lavet.
Det er BBC Radio 4 (http://www.bbc.co.uk/radio4/), der sætter fokus på Bibelen, og selvfølgelig er der stor glæde blandt de kristne i Storbritannien.

Har stor betydning

James Catford, der er leder af Det Britiske Bibelselskab, synes, det er glimrende, at lytterne får mulighed for at få ordene fra ”denne fantastiske bog, der taler til os den dag i dag”, at høre, og biskoppen af Norwich, Graham James mener, at Bibeloplæsningen er et initiativ, det viser, hvor meget King James Bibel betyder for briterne.
Men der er også grupper, hvor begejstringen er knap så stor. Terry Sanderson, der er leder af det ateistiske National Secular Society, synes, at det er beklageligt, at BBC bruger små 16 timer på Bibeloplæsning.
”BBC er jo for alle, ikke kun kristne, og i den grad at hellige sig et lille mindretal mener jeg er dybt uretfærdigt over for os øvrige, der vil noget andet”, siger han ifølge Daily Telegraph.

Ses som en milepæl

Men på BBC tager man sig ikke af kritikken. En talsmand for tv- og radioselskabet siger, at King James Bibel er alment accepteret for at have en betydningsfuld indflydelse på sproget, kunsten og musikken i Storbritannien.
”400 år er en milepæl, og vi mener, det er rimeligt, at BBC anvender dele af en dags programudbud til at markere sådan en begivenhed”, siger han.