Bedste jul i Betlehem i mange år

Betlehem har fejret sin glædeligste jul i mange år, da tusinder af turister og pilgrimme juleaften trængtes i relativt mildt vejr på Krybbbepladsen nær Fødselskirken.- Dette er som en genfødsel af Betlehem, sagde en glad amerikansk turist, der måtte stå på tå i menneskeskaren for at se mest muligt.Men mange hundrede potentielle rejsende til Betlehem var strandede i europæiske lufthavne som følge af det barske vintervejr. Nogle måtte tilbringe mange juletimer på ukomfortabel vis i ventesale og vender skuffede hjem.
Juleaften var Krybbepladsen overfyldt af såvel lystige som fromme mennesker. Palæstinensiske spejdere marcherede til sækkepibemusik, traditionelle jule-sange og -salmer blev sunget på arabisk, der blev musiceret med blæsermusik – og der var godt med palæstinensiske politimænd, som holdt ro og orden.
Såvel kristne kirkeledere som den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas – der er muslim, men en hovedperson ved en lejlighed som denne – gav udtryk for håb om fred.
Betlehem tiltrak for nogle år siden titusinder af kristne fra hele verden for at opleve julen i byen, hvor Jesus blev født, men antallet af udenlandske pilgrimme og turister faldt brat efter udbruddet af den anden palæstinensiske intifada (opstand) i 2000.
Som følge af de sidste års nedgang i voldshandlinger er antallet af udenlandske turister imidlertid begyndt at stige. I juleugen var Betlehems 2759 hotelværelser totalt bookede – og Betlehem kommune har nu meddelt, at flere hoteller vil blive bygget.
Ifølge israelske kilder vil omkring 90.000 udlændinge besøge Betlehem i løbet af denne to ugers hellige periode, en stigning fra 70.000 ifjor.
Den romersk-katolske kirkes øverste gejstlige i dette område, patriarken Fouad Twal, ankom ifølge traditionen fra Jerusalem til Betlehem midt på juleaftensdag, og om aftenen ledte han gudstjenesten i Fødselskirken, transmittereret til hele verden. I sin prædiken fremsatte han en opfordring til fred og forsoning mellem jøder og muslimer og en intensivering af deres dialog.
– Vort håb for julen er, at Jerusalem ikke blot bliver hovedstad for to nationer, sagde Twal, men en model for hele verden – af harmoni og sameksistens for de tre monoteistiske religioner. Må lyden af vore kirkeklokker i denne jul overdøve støjen af våben i vores sårede Mellemøsten og kalde alle mænd til fred og glæde.

Abbas: “I Jesu fodspor”

Abbas sagde:
– Vi søger fred i Jesu fodspor. Vi håber, at det næste år vil blive et fredens år ved oprettelsen af en uafhængig palæstinensisk stat med Jerusalem som hovedstad, levende side om side med Israel i fred og sikkerhed.
Blot en tredjedel af Betlehems 50.000 indbyggere er kristne, en brat nedgang fra de 75 procent, de udgjorde i 1950’erne.