Millioner af hjemløse på tre kontinenter

Oversvømmelserne i Brasilien, Australien og på Sri Lanka og Filipinerne vækker eftertanke og hjælpsomhed hos kristne over hele Verden.Fire store oversvømmelser i Verden på én gang. Det begyndte med oversvømmelsen i Australien, hvor det siden jul havde regnet tungt, og floderne var vokset og vokset, indtil oversvømmelserne var på størrelse med flere europæiske lande. Over 200.000 har mistet taget over deres hoved, og flere hundrede savnes.

På Sri Lanka var man netop ved at komme på fode efter årtiers borgerkrig, da oversvømmelserne ødelagde for milliarder.

Så kom oversvømmelserne i Sri Lanka og på Filippinerne. Sri Lanka, som kun lige var ved at rejse sig efter årtiers borgerkrig, kunne nu starte forfra med op mod 1 million mennesker på flugt fra vandmasserne og omkring 50 døde. Filippinerne bliver igen og igen ramt af orkaner og tsunamier på deres sårbare placering ved randen af Stillehavet og har nu atter hundredetusinder af mennesker placeret langt fra deres oversvømmede hjem.
Ikke mindst er Brasilien ramt. Her er der flest døde, efter at skyerne på 8 timer leverede en hel måneds regn. Hele kvarterer er dækket af mudderskred, og flere byer er fuldstændigt ødelagt.
Med over 500 døde og et ukendt antal hjemløse lider hele befolkningen, og regeringen har erklæret tre dages landesorg.

Profeti om tsunami

Når den slags ting sker i det omfang, dukker der altid mange forklaringer op blandt de kristne meningsdannere. Nogle mener, at det skyldes den globale opvarmning; andre har mere åndelige forklaringer.

I Australien er der nogle af forklaringerne, som er ganske specifikke. Dr. Owur, som tidligere har forudsagt både Katarina i New Orleans og jordskælvet i Haiti, profetede sådan om Australien den 3. august 2010:
– … Et kæmpe vandskub – en høj mur af vand, flere etager høj, som bliver skubbet fremad, en tsunami kommer, jeg beder jer: omvend jer.
Budskabet beder mennesker i Australien om at omvende sig fra synd og umoral og komme tilbage til en retfærdig levevis.

Mange australiere oplever, at dette budskab blev opfyldt, den dag vandmasserne ramte Toowoomba. Anni Cathcart, som er kristen indbygger der, forklarer, hvordan der kan opstå en tsunami tre timers kørsel fra kysten.
– Toowoomba ligger på kanten mellem det store indenlandske plateau (650 m over havet) og kystlandet, som er lavt. Efter flere ugers regn oven på flere år med tørke kunne jorden ikke opsuge mere, og floderne begyndte at løbe over. En af de større floder løber gennem Toowoomba, men pga. bygninger er der ikke ret meget plads, så da flodbølgen ramte byen, ”sprang” den ud af flodlejet og løb i to andre retninger. Noget ramte et andet flodleje, men resten løb gennem hovedgaden og ud af byen og gennem 3-4 mindre byer som en mur af vand, indtil den til sidst satte farten lidt ned.
Hun fortæller, hvordan tsunamien skabte skræk og rædsel overalt, hvor den kom, og ser den personligt som en påmindelse om, at mennesker ikke er herrer over alting.

De sidste tider?

Andre kristne i Verden bliver mindet om endetiden, når oversvømmelser rammer på denne måde. En blogger henviser bl.a. til den globale opvarmning som årsag og ser denne opvarmning som et resultat af den fjerde engels bogrulle i Johannes Åbenbaring (et domstegn på endetiden, red.).
Hvad enten det er et endetidstegn eller ej, forklarer CNNs vejrtjeneste fænomenet ved hjælp af El Nino, som er en årligt tilbagevendende vejrbegivenhed i Stillehavet. Nedkøling af havet nogle steder giver opvarmning andre steder og er med til at bestemme mængden af regn i bl.a. Australien og USA. Men dette år er virkningen usædvanligt stærk og har dermed forårsaget de voldsomme regnskyl fra Sri Lanka til Brasilien, og den dækker altså over halvdelen af den sydlige jordkugle.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Brasilien gik katastrofen værst ud over mennesker i slumområder, hvor husene ikke kunne holde til vandtrykket.
Åbne kirker

Uanset om de kristne i de berørte lande ser årsagen til oversvømmelserne som det ene eller det andet, er de enige om at hjælpe. Både i Brasilien og Australien er kirkerne blevet åbnet for dem, der pga.af vejrforholdene er blevet hjemløse. Amerikanske hjælpeorgansationer som Caritas forsøger at få nødhjælp frem i det ufremkommelige Sri Lanka, og World Vision sender penge til Filippinernes katastrofeområder. Samtidig bliver der på hjemmeside efter hjemmeside, på Facebook og på blogs opfordret til bøn for de nødstedte.