STÅR NORGE FORAN AT AFSLUTTE SIN ROLLE I MELLEMØSTEN?

Norge, som i mange år har virket for en tilnærmelse mellem Israel og palæstinenserne, står måske nu over for at ville afslutte denne rolle, er det idag blevet antydet over for Deres korrespondent af en fremtrædende israelsk talsmand.Samtidig med at den norske udenrigsminister, Jonas Gahr Støres, Mellemøst-rundrejse er ved at tage slut med hans afrejse fra Israel til Syrien, siger det israelske udenrigsministeriums talsmand, Yigal Palmor, at den norske minister i en samtale med Israels udenrigsminister, Avigdor Lieberman, har antydet, at “hvis der ikke er fremskridt i den israelsk-palæstinensiske fredsproces, vil Norge måske tage sine penge og bruge dem andetsteds i verden”.

Ifølge Palmor har Støre sagt til Lieberman, at Norge har en andel i fredsdrøftelserne og i at de bevæger sig fremad, men at Norge “også har andre andre interesser i verden”.

– Dette skal selvfølgelig ikke opfattes som en norsk trussel, men snarere som en antydning af, hvad der måske forestår, siger Palmor.

Norsk kritik
På mødet mellem Støre og Lieberman kritiserede den norske minister Lieberman for dennes udtalelser om, at det “var farligt at knytte såkaldte NGO-organisationer til terrorisme”

NGO (forkortet af det engelske “Non-governmental organization”) kan måske bedst oversættes med “græsrodsbevægelse”.

Lieberman har fornylig beskyldt venstreorienterede NGO’ere for at støtte terrorgrupper, og det israelske parlament, knesset, har nu besluttet at oprette en parlamentarisk komite for at opnå “gennemsigtighed” i, hvordan NGO’ere financiereres.

I den hidtil stærkeste kommentar fra en europæisk politiker om dette anliggende skal Støre have sagt til Lieberman:

– Når fremtrædende politikere sammenligner og knytter NGO’ere til terror, tror jeg, at dette er farligt. Sådanne udtalelser har en enorm indvirkning og vækker gensidig mistanke og skaber et klima, som et demokrati ikke skal have. Det er et foruroligende tegn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Støre har til israelsk presse udtalt, at han er meget bekymret over knessets aktion over for NGO’erne.

– Israel er et demokrati i regionen, sagde han – et levende samfund med organisationer, der siger ting, vi ikke bryder os om som regeringer. Men det er et led i demokratiet og en test af et stærkt demokrati.

I sit svar på Støres forespørgsel om knesset-undersøgelseskomiteen sagde Lieberman, at målet er at få større gennemskuelighed, og hvor den økonomiske støtte kommer fra.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lieberman sagde, at det er “absurd, at Saudi-Arabien – ikke ligefrem et forbillede for menneskerettigheder – skal financiere menneskerettigheds-organisationer i Israel”.

Lieberman sagde til Støre, at det i et demokratisk land er vigtigt, at NGO’ere kan virke, og at dette skal opmuntres. Han tilføjede imidlertid, at det også er vigtigt, at demokratier beskytter sig selv og ikke lade radikale grupper bruge velgørenhed som dække til at sprede had og terrorisme.

Norge er en betydningsfuld donor bag omkring 18 NGO’ere der virker i Israel og de palæstinensiske selvstyreområder, og Norge indtager formandsposten i organisationen af donorlande. Ikke alene Norge, men også USA synes at være træt af de manglende fremskridt i fredsprocessen – men om de vil følge dette op ved satse andetsteds i verden vil tiden vise.

Om atmosfæren på Støre-Lieberman mødet siger talsmand Palmor:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Stemningen var positiv, professionel og venlig, men selvfølgelige ikke særlig varm, for de er jo ikke venner.