KRISEN I LIBANON MEDFØRER ØGET ISRAELSK BEREDSKAB VED GRÆNSEN

I kølvandet på krisen i Libanon har det israelske militær forstærket sit beredskab ved nordgrænsen, men der menes ikke at være nogen overhængende fare for en ny krig mellem den iransk-støttede, shia-muslimske Hizbollah-organisation og Israel.Israel følger opmærksomt udviklingen af den prekære situation, der er opstået i Libanon, efter at Hizbollah og dets allierede trak sig ud af regeringen og fik denne til at falde.

Hizbollah traf beslutningen som følge af regeringens fortsatte samarbejde med en FN-domstol, der undersøger drabet af den libanesiske statsminister Rafik Hariri for fem år siden. Domstolen ventes snart at ville stille Hizbolllah under anklage for attentatet, hvilket vil kunne kaste Libanon ud i en endnu større krise.

Den dræbte regeringschefs søn, den nuværende statsminister Sa’ad Hariri, fik meddelelsen om den Hizbollah-forårsagede regeringskrise, da han besøgte præsident Barack Obama i Washington, og han er nu på vej tilbage til Beirut efter et ophold i Paris, hvor han har drøftet situationen med præsident Nicolas Sarkozy.

Den libanesiske præsident, Michel Suleiman, har anmodet Sa’ad Hariri om at forblive på sin post som leder af et forretningsministerium – for at bevare en vis stabilitet i de næste dage, indtil billedet bliver klarere.

I israelske sikkerhedskredse betegner man situationen som “intern libanesisk”, men man er vel vidende om Hizbollahs voksende styrke og dets forberedelser for en mulig militær konflikt med Israel.. Det menes, at Hizbollah i sit arsenal har 45.000 raketter og vil kunne ramme Tel Aviv.

På et nyligt møde mellem israelsk og libanesisk militær og med deltagelse af FN-styrken UNIFIL, sagde libanesiske officerer, at der ikke var nogen Hizbollah-aktivitet i Syd-Libanon, men som svar forelagde israelske officerer et kort med hundreder af punkter, der markerer Hizbollah forposter og bunkere syd for Litani-floden.

En højtstående officer i Israels nordkommando siger, at man nøje følger, om der er tegn på at Hizbollah vil “opvarme” grænsen for at aflede opmærksomheden fra den politiske uro.

– Situationen i Libanon er så usikker, at beslutningstagere kan miste kontrollen, siger generalmajor (af reserven) Ya’acov Amidror, tidligere chef for forskningsafdelingen i den militære efterretningstjeneste. Man kan aldrig, hvad det vil kunne føre til i en så svingende og ømfindtlig situation, hvor alle har en masse våben, en masse vrede og en masse frustrationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I en lederartikel idag i den ansete israelske avis “Ha’aretz” hedder det idag under overskriften “Bliv ude af Libanon”:

– Dette er en udfordring til Israels regering – at udvise tilbageholdenhed og ikke lade sig drage ind i en ny forvikling i Libanon.