“KVARTETTEN” VIL GENOPLIVE FREDSPROCESSEN OM TRE UGER

Den såkaldte “Kvartet” vil genoplive Mellemøst-fredsprocessen på et møde i Muenchen den 5. februar – om knapt tre uger.”Kvartetten”, der omfatter USA, FN, EU og Rusland, meddelte dette gennem en tysk regerings-talsmand.

Sidste gang gruppen mødtes for at drøfte den diplomatiske situation var i september ifjor, kort inden afbrydelsen af de direkte israelsk-palæstinensiske drøftelser efter udløbet af det 10 måneder lange byggestop i bosættelser på Vestbred-området.

Deltagerne på mødet, der bliver en del af en årlig sikkerhedskonference, vil være USA’s udenrigsminister Hillary Clinton, FN’s generalsekretær Ban Ki-moon, Ruslands udenrigsminister Sergey Lavrov og EU’s udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton.

Mødet finder sted på et tidspunkt, da der er stor omskiftelighed og manglende stabilitet i Mellemøst-området efter kriserne i Libanon og Tunesien.

“Kvartetten” samles efter at Det hvide Hus har nedsat en ekspertgruppe, ledet af tidl. præsident Bill Clintons nationale sikkerhedsrådsgiver Sandy Berger og fhv. præsident George W. Bushs nationale sikkerhedsrådgiver Stephen Hadley, som skal fremsætte forslag til Det nationale Sikkerhedsråd.

Det amerikanske udenrigsministeriums talsmand, P. J. Crowley, siger om drøftelserne, at “på arbejdsniveauet arbejder vi med nøgleanliggenderne. Vi prøver at slå bro over kløfterne. Vi prøver at bygge et fundament, forbedre tilliden og prøver at bevæge parterne tilbage til direkte forhandlinger. Dette er noget vi fortsat vil efterstræbe.

Crowley modsatte sig palæstinensiske bestræbelser på at bringe en resolution, der går imod israelsk bosættelses-aktivitet, for FN’s sikkrhedsråd.

På spørgsmålet om den palæstinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, og den amerikanske Mellemøst-udsendig, George Mitchell, havde drøftet et udkast til en resolution om dette anliggende, svarede Crowley:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi har haft og fortsætter med at drøfte dette med palæstinenserne.

Og han fortsatte:

– Vi mener, at New York er et fejlt sted at tage fat på disse komplicerede anliggender, og at parterne skal prøve at finde tilbage til direkte forhandlinger som den eneste måde, man kan løse disse vanskelige anliggender og konflikten en gang for alle.


Artiklen fortsætter efter annoncen: