15.000 pilgrimme til dåb i Israel

Johannes Døbers originale døbested ved Jordanfloden dannede rammen om et spektakulært dåbsarrangement helligtrekongers dag.Omkring 15.000 kristne pilgrimme fra store dele af verden deltog for nylig i en dåbsceremoni på helligtrekongers dag ved det sted i Jordanfloden, hvor Jesus blev døbt af Johannes Døberen.
Området hedder Qasr el Yahud, arabisk for ”Jødernes slot”, og menes også at være det sted, hvor israelitterne drog ind i Kanaans Land under Josvas ledelse efter udgangen af Egypten.
I mange år har stedet været svært tilgængeligt paa grund af sin strategiske betydning og har været en lukket militærzone, men nu er en ny tid begyndt – og pilgrimme og turister strømmer til.
Døbestedet er det tredje-helligste for kristne pilgrimme, efter Gravkirken i Jerusalem og Fødselskirken i Betlehem.

Mudret jord

Et højdepunkt i ceremonien var en procession ledet af Theophilos III, patriark over den græsk-ortodokse kirke i Jerusalem. Tusinder deltog i processionen eller fulgte den på tv-skærme, anbragt på en tribune ved floden. Efter den seneste tids regn var jorden mudret, og det var svært for mange at gennemføre processionen.

Slap duer løs

Det lykkedes nogle pilgrimme at nå frem til flodbredden og komme ned i det gullige vand. Flere pilgrimme hældte vand på plasticflasker og delte dette med dem, som ikke kunne nå ned til floden.
Ceremonien kulminerede, da patriark Theophilos slap et antal hvide duer løs, symboliserende Guds tilstedeværelse, til lyden af kirkeklokker og pilgrimmenes sang og bøn. Duerne fløj over floden til den jordanske side og slog sig ned dér.
En pilgrim fra Rusland, Alex, der var kommet til Israel for at deltage i ceremonien, sagde:
– Det var en vældig åndelig oplevelse. Vi mener, at Jordans vande er hellige og har en særlig magt. At blive gendøbt her var for mig et stort privilegium og et minde for livet.
Overhovedet for den ortodokse kirke i byen Clui i Rumænien, biskop Irineus, deltog også i højtideligheden, sammen med 55 pilgrimme, der var kommet fra Transsylvanien.
– Helligtrekongersdag er for os en betydningsfuld dag, sagde han, som jul eller påske. Vi fejrer åbenbaringen af Den hellige Treenighed og mener, at den på mystisk vis gentages hvert år med den samme magt, ynde og velsignelse.
Irineus, der for 20 år siden havde besøgt stedet for første gang, sagde, at han personligt havde oplevet Jordan-vandenes mirakuløse egenskaber.

10 mio. kroner investeret

Det israelske turistministerium, forsvarsministeriet og andre instanser har ydet omkring 10 millioner kroner til infrastruktur og udvikling af stedet for at gøre det mere tilgængeligt for pilgrimme. Blandt forbedringerne er træramper ned til floden, skyggefulde steder nær den græske kirke og andetsteds i området, forbedring af sanitære forhold og anlæggelse af parkeringspladser. Byggearbejdet har stået stille i en årrække som følge af udbruddet af den anden intifada (opstand) i år 2000. I samarbejde med Jordan skal der opføres en dæmning, som skal regulere vandstanden.
– Vi håber at kunne tiltrække hundredtusinder af pilgrimme og turister årligt til dette sted, siger den israelske minister for regionalt samarbejde, vicestatsminister Silvan Shalom.