Forbrydelser i Myanmar

Ny menneskerettighedsrapport vidner om grov forfølgelse af Chin-folket i det tidligere Burma.Vilkårlige anholdelser, tvangsarbejde, folk der pludselig er forsvundet, børn der bliver udskrevet som soldater, voldtægter. Listen er lang og frygtindgydende, når en nyligt udgivet menneskerettighedsrapport gør status over juntastyrets behandling af Chinfolket.

80-90% af chinfolket i det vestilige Myanmar er kristne.

Ud over disse generelle ugerninger bliver Chinfolket, som hovedsageligt er kristne, også voldsomt forfulgt for deres tro, fortæller rapporten. Kirker bliver ødelagt, mennesker tvangsomvendt til buddhismen, og befolkningen tvinges til at bygge pagoder for Buddha i hver landsby.
Chin er en befolkningsgruppe, som findes i flere asiatiske lande, bl.a. er der en større gruppe i Indien og Bangladesh. I Myanmar (tidl. Burma) bor der op mod halvanden million af dem i Chin-staten i den vestlige del af landet. Som følge af stort missionsarbejde af baptister er 80-90% af dem kristne. Juntastyrets behandling har spredt dem til mange andre lande. Der er ca. 1000 Chin’er i Danmark, hovedsageligt ankommet som FN-kvoteflytninge.

Forbrydelser mod menneskeheden

Rapporten ”Livet under Juntaen”, som er udarbejdet af ”Læger for Menneskerettigheder” (PHR) bygger på en undersøgelse foretaget hos 702 familier i Myanmar siden 2004. PHR har modtaget Nobels Fredspris i 1997 for deres arbejde med menneskerettighederne. Rapporten konkluderer, at mindst otte af de rapporterede hændelser falder inden for kategorien ”Forbrydelser mod menneskeheden”, og anbefaler, at en FN undersøgelseskomité snarest efterforsker forbrydelserne i området.