Foran opstand i Jordan efter beduinledere kræver reform

Ledere af de magtfulde jordanske beduinstammer har advaret kong Abdullah II om, a han risikerer en folkeopstand, medmindre han gennemfører politiske reformer.Meget tyder på, at det hashemitiske kongerige Jordan nu står for tur i den domino-efekt der har bredt sig i den arabiske verden, fra Tunis til Egypten og Yemen m. fl. lande.

De beduinske stammeledere – 36 i antal – har tillige rettet et bidende angreb mod dronning Rania, der er af palæstinensisk afstamning, og beskyldt hende for finansiel korruption og for indblanding i regeringsanliggender.

Angrebet paa dronningen har øget spændingen mellem jordanere og palæstinensere i kongeriget. Hun beskyldes for at dele Jordan og sammenlignes med Leila Trabelsi, hustru til den udstødte præsident af Tunis, Zine el Abideen Bin Ali.

Beduinlederne opfordrer kong Abdullah til at bekæmpe korruption og de, “der har røvet landet og offentlige fonde”.

– Den tunesiske og egyptiske orkan kommer til Jordan, før eller senere, hedder det i beduinledernes skrivelse. Vi beklager, at regimet har omgivet sig med en gruppe af korrupte kommercielle partnere. Jordan lider af et styre og regeringskrise såvel som af en korruptionskrise.

Videre hedder det:

– Folk uden frihed er som et folk uden identitet, og et folk uden frihed er et folk uden værdighed. Politisk reform er et presserende anliggende. som ikke kan udsættes. Korrupte og tyve skal drages til ansvar og deres aktiver nedfryses, de skal forhindres i at rejse – dette er en integrerende del af politisk reform.

I udtalelsen advares der om “en eksplosion, hvis fattigdom ydmyger folk”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi ringer med alarmklokkerne, hedder det til slut, fordi vi kerer os om kongen og ønsker, at hashemitterne fortsat skal styre os og Jordan.

En af underskriverne, Ahmed Oweidi Abbadi, siger i et telefoninterview med bladet “International Herald Tribune”:

– Vi afspejler synspunkterne hos unge jordanere, uanset om de er byboere, beduiner eller de der stadig lever i telte – at situationen er blevet uudholdelig, at korruption, nepotisme og bureaukrati er udbredt, at de rige er blevet rigere, mens de fattige – ligesom mange beduiner – er blevet fattigere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Embedsmænd i kongeslottet afviser at fremsætte nogen kommentarer til skrivelsen og vil ikke sige noget om, hvorvidt den er nået frem til kongen.

“Hovedet i sandet”
I en artikel i Israels største avis, “Yediot Aharonot”, hedder det, at hvis uroen i dette område svært skader et magtfuldt styre som Mubaraks, vil det absolut kunne gøre et svagere regime som Jordans fortræd. Det officielle Israel opfatter det som en fare, men har ingen udsigt til at forhindre opstanden i at brede sig fra Egypten til Jordan.

– Jerusalem foretrækker at holde sit hoved i sandet og blive overrasket, når Amman kommer til at se ud som Cairo, skriver bladet.

Ambassadøren
Israels tidligere ambassadør i Jordan, Oded Eran, der idag er direktør for Institutet for Nationale Sikkerheds-Studier, skriver i morgenavisen “Ha’aretz”:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Den største udfordring til Jordans stabilitet er landets demografi. Israels uafhængighedskrig i 1948 resulterede i 725.000 palæstinensiske flygtninge og gjorde den hashemitiske beduin-befokning til et mindretal. Efter 6-dages krigen i 1967 krydsede yderligere 300.000 flygtninge fra Jordanflodens vestbred til dens østbred. Med undtagelse af 1970, da Jordan greb til militær styrke for at fjerne PLO staten-i-staten, har kong Hussein og hans søn bevaret en hovedsagelig stabil og fredelig stat.

Eran fortsætter:

– Men Jordan er anderledes end Egypten. Uanset om den nuværende politiske elite eller Det muslimske Broderskab styrer Egypten i samarbejde med hæren, vil Egypten forblive Egypten. Et succesfuldt forsøg på at fjerne det nuværende styre i Jordan er af en helt anden størrelse. To-tredjedel af befolkningen er af palæstinensisk oprindelse, med jordansk statsborgerskab og retten til at stemme og blive valgt til begge parlamentets kamre. Men palæstinenserne udgør færre end 20 procent af parlamentets medlemmer, på grund af et mindre end et fuldstændigt demokratisk valgsystem, som ikke desto mindre har bidraget til at bevare en følelse af demokrati.

Den israelske diplomat slutter:

– Forandringens vinde, der fejer hen over regionen, truer med at ødelægge modus vivendi blandt beduinerne, religiøse og palæstinensiske bestanddele af det jordanske samfund. Regimet i Amman har imidlertid en langt lavere tolerancetærskel end dets sidestykke i Cairo. Hæren på 100.000 soldater er helt hashemitisk, d.v.s. beduinsk, og den er helt loyal over for kong Abdullah. Regimet vil ikke tøve med at bringe dets 1250 tanks og 2300 pansrede mandskabsvogne i aktion for at kvæle enhver opstand i fødslen – uanset de internationale eftervirkninger. Alle oppositions-partier eller -styrker i landet er fuldtud vidende om denne beslutsomhed.