Leder af Det muslimske Broderskab: “forbered egypterne på krig mod Israel”

Med den seneste udvikling i Egypten synes Israels 30-årige fred med landet at være i fare, og de første ildevarslen toner lyder nu fra Cairo, hvor et fremtrædende medlem af “Det muslimske Broderskab”, Muhammad Ghannem, siger, at han gerne ser, at det egyptiske folk forbereder sig på krig mod Israel.Ghannem har over for det iranske TV-net Al-Alam udtalt, at Suezkanalen skal lukkes omgående, og at gas-eksporten fra Egypten til Israel skal standse for at frembringe Mubarak-regeringens fald.

I forbindelse med at forberede egypterne på krig mod Israel sagde han, at “verden må forstå, at det egyptiske folk er forberedt på hvadsomhelst for at skaffe sig af med dette regime”.

Ghannem lovpriste de egyptiske soldater, som Mubarak har indsat i en række byer og sagde, at de “ikke ville dræbe deres brødre”, og at Washington var tvunget til at opgive detes plan om at hjælpe Mubarak med at blive ved magten “efter at have set millioner styre mod gaden”.

“Det ser ikke godt ud”
En tidligere israelsk ambassadør i Egypten, Eli Shaked, kommenterer sitiuationen således:

– Det ser ikke godt ud for os og for moderate arabiske stater. Fra nu af vil en hvilkensomhelst udvikling ikke blive god for vores fred med Egypten og for regional stabilitet. Det antages, at Mubaraks styre lever på lånt tid måske nogle måneder til, og at en overgangsregering skal oprettes, indtil der afholdes nye valg. Hvis disse valg bliver på en måde, som USA ønsker, er der store chancer for, at Det muslimske Broderskab vil blive det dominerende element i det nye regime.

Shaked fortsætter:

– Dette er et ekstremt scenario, men det er realistisk. De eneste i Egypten, der er forpligtet til fredsaftalen, er medlemmer af Mubaraks nære kreds. Hvis den næste præsident ikke kommer fra denne kreds, kan vi forvente trøbbel. Selv hvis den næste præsident bliver Mohamed El-Baradei, vil det ikke blive det samme Egypten og ikke blive den samme fred.

Videre siger den iraelske diplomat:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– “Det muslimske Broderskab” iagttager udviklingen og afventer en lejlighed. Efter at det i 80 år har opbygget sig selv på beundringsværdig måde, har det forvandlet “Broderskabet” til den mest magtfulde styrke i Egypten, næst efter hæren. Ligesom Hizbollah og Hamas opererer de muslimske brødre som en ikke-statslig organisation og har opbygget deres umådelige popularitet ved at hjælpe fattige og trængende. De har opnået deres store popularitet på gaden ved altid at være på pletten før regeringen med at hjælpe jævne folk.

Shaked slutter:

– Med undtagelse af de muslimske brødre er den egyptiske opposition delt og savner magt. Der er ingen person med status og karisma, som kan forene og lede alle oppositions-fragmenterne. Israel er ikke målet denne gang. Men hvis en revolution finder sted, og det er slut med det nuværede styre, er der ingen tvivl om, at det nye regime demonstrativt vil skade freden med Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Egyptiske tropper i Sinai
Med israelsk samtykke er to egyptiske bataljoner nu rykket ind i Sinai – for at forhindre våbensmugling ind i Gaza-striben.

De omkring 800 soldater er stationeret i Sharm el-Sheik, i den sydlige del af Sinai-ørkenen. . Det er første gang siden den israelsk-egyptiske fredsaftale i 1979, at Israel er gået med til noget sådant.