Merkel og Netanyahu helt uenige om bosættelser- for åbent tæppe

Tysklands kansler, Angela Merkel, er i Israel og har deltaget i en fælles pressekonference med statsminister Binyamin Netanyahu, hvor de var helt uenige – for åbent tæppe – om bosættelserne på Vestbred-området.Merkel gentog sin indstilling – at boligbyggeriet i bosættelser skal standse – og Netanyahu svarede, at bosættelserne ikke var konfliktens rod og ikke var det, der forhindrede en aftale.

Den tyske kansler sagde, at bosættelserne ikke var forenelig med Israels forpligtelser i henhold til det såkaldte “vejkort”, og at det ville være bedre for forhandlingerne, hvis nedfrysningen af byggeriet – ifølge “vejkortet” – blev overholdt.

Netanyahu henviste til de lækkede palestinensiske dokumente,. der fornylig er blevet offentliggjort af den arabiske TV-station Al-Jezeera og sagde, at de viste, at palestinenserne havde gjort indrømmelser over for Olmert-regeringen om, at Jerusalem bykvarteret Ramat Shlomo skulle forblive på israelske hænder i en fremtidig aftale.

– Men dette forhindrede ikke Den palæstinensiske Myndighed (PA) i at fremkalde en vældig krise med amerikanerne og europæerne over planer om at bygge i et bykvarter, det allerede havde opgivet i forhandlingerne, sagde Netanyahu. Der er ingen tvivl om. at der skal tages fat på bosættelses-anliggendet under drøftelserne, men hvad er sandheden? Den klare og enkle sandhed er, at dette ikke er grunden til konflikten eller forhindrer en afslutning af denne. Det er et vigtigt anliggende, der skal drøftes – men det er ikke det, der er problemet.

Videre sagde han:

– Problemet er, at de må anerkende den kendsgerning, at der er en jødisk stat her. Punktum. At den har en hovedstad. Punktum. Dette er roden til problemet.

Stor tysk delegation
Angela Merkel er kommet hertil i spidsen for en delegation på ni ministre, der skal deltage i et fællesmøde med israelske ministre for at understrege de nære tysk-israelske forbindelser.

Det er det tredje sådanne møde siden 2008.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udover fællesmødet skal der afholdes bilaterale møder mellem de besøgende tyske ministre og deres israelske kolleger.

Merkel skal under sit to-dages ophold i Israel modtage en æresdoktorgrad af Tel Aviv Universitet og deltage i en konference om “Sikkerheds -udfordringer i det 21. århundrede”, arrangeret af Intitutet for Nationale Sikkerhedsstudier.

Det menes, at Merkel og Netanyahu under deres samtale har drøftet det forestående møde i den såkaldte “Kvartet” i Muenchen, hvor Israel ventes at ville forelægge en “pakke” af tillidsvækkende foranstaltninger over for palestinenserne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kvartetten, omfattende USA, FN, Rusland og EU, afholdt sin sidste sammenkomst i september ifjor i forbindelse med FN’s generalforsamlingsmøde.

Egypten
Højt på Merkel-Netanyahu mødets dagsorden har været udviklingen i Egypten og den hurtigt ændrede situation i den arabiske verden.

På pressekonferencen opfordrede Merkel præsident Hosnik Mubarak til at forhandle med ikke-voldelige demonstranter, mens Netanyahu omtalte den islamiske revolution i Iran som eksempel på, hvad den kaotiske situation i Egypten måske kan føre til.