NATO’s generalsekretær Fogh Rasmussen besøger Israel officielt

NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, kom iaftes til Israel på sit første officielle besøg.Det er blot tredje gang, at en så højtstående repræsentant for den nordatlantidske forsvarsalliance aflægger besøg i Israel

I nogle kredse spekuleres der på, om en eventuel israelsk associering med NATO vil komme på tale, når Fogh Rasmussen idag skal have separate møder med statsminister Binyamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og udenrigsminister Avigdor Lieberman.

Fogh Rasmussen skal tillige holde tale på Herzliya konferencen, et internationalt møde med deltagelse af fremtrædende israelske og udenlandske personligheder. Igår blev hovedtalen holdt af James Jones, præsident Barack Obamas tidligere nationale sikkerhedsrådgiver.

NATO-generalsekretæren, der er tidligere dansk statsminister, huskes i Israel med velvilje for hans udtalelse under Israels krig mod Hamas i Gaza-striben for to år siden, da han fastholdt – i modsætning til omverdenens fordømmelse – at Israel havde ret til at forsvare sig.

Fogh Rasmussen ventes på møderne med de israelske ledere at ville forelægge NATO’s planer for de næste år på sådanne områder som mod-terrorisme, missilforsvar og intervenering i områder uden for Europa.

Hans drøftelser i Israel ventes at ville omfatte situationen i Egypten. Inden sin afrejse til Israel sagde han, at det er hans opfattelse at uroen i lande som Egypten og Tunis ikke udgør nogen trussel mod NATO’s 28 medlemslande, men vil forårsage økonomiske lidelser, øge illegal indvandring til Europa og måske have en negativ indvirkning på Mellemøst-fredsprocessen og den regionale stabilitet.

I et interview med den israelske avis “Ha’aretz” siger Fogh Rasmussen i forbindelse med en mulig opgradering af Israels forhold til NATO:

– Lad mig svare helt klart. NATO’s grundlæggende charter tillader udelukkende europæiske lande at slutte sig til alliancen. Det står der, sort på hvidt. Men vi ønsker at uddybe vores politiske dialog og praktiske samarbejde, og NATO’s nye partnerskabs politik gør dette helt klart. Lad os fokusere på det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I interviewet blev NATO-generalsekretæren anmodet om at definere “terror”, og han blev spurgt om Hamas og Hizbollah er terrorist-organisationer, samt om hans mening om stater, der sponsorerer dem, især Iran og Syrien.

Fogh Rasmussen svarede:

– Terrorisme er ikke let at definere på papir. Det er heller ikke lykkedes for FN. Men vi kender alle terrorisme, når vi ser den., som vi netop har set det i Moskva, og som I i Israel har oplevet det så mange gange. Israel kender denne trussel godt. Der kan ikke være nogen retfærdiggørelser for nogensomhelst – politisk bevægelse eller statslig – at begå vold og med fuldt overlæg sigte mod civile. Terrorisme er en af de hovedtrusler, som alliancen fortsat vil konfrontere i det kommende årti. Kampen mod terrorisme er et af målene for vort praktiske samarbejde i Middelhavs-Dialogen, inkl. med Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen: