Uganda: Kærlighed venter

Kampagner for at gemme sex til ægteskabet virker så godt i Uganda, at antallet af aids-smittede er faldet drastisk.Næsten 1.000.000 unge afrikanere har underskrevet et dokument, hvori de forpligter sig til at vente med sex, til de bliver gift. Det har i Uganda medført et bemærkelsesværdigt fald i procentandelen af HIV/AIDS-smittede.

Uganda er fyldt med Aidskampagner – denne er også fortaler for at vente.

Mere end 1.6 millioner unge i Afrika har stiftet bekendtskab med ”True Love Waits”-kampagnen (Ægte kærlighed venter). Kampagnen blev lanceret i Uganda i 1994, og på dokumentet står der:
”Idet jeg tror, at ægte kærlighed venter, forpligter jeg mig over for Gud, mig selv, min familie, mine venner, min tilkommende livsledsager og mine fremtidige børn til et liv i renhed, som omfatter seksuel afholdenhed fra nu af og indtil jeg indgår et bibelsk funderet ægteskab.”
Det er den amerikanske baptistiske organisation LIFEWAY, som står bag ”True Love Waits ”.

Fra 30 til 6%

Regeringsledere i Uganda udtaler offentligt, at det er takket være denne og lignende afholdenhedskampagner, at man har set et markant fald i procentandelen af HIV/AIDS-tilfælde fra 30% i 1994 til ca. 6% i dag.
Præsidenten Museveni og hans kone har deltaget aktivt i kampagnen i de sidste ti år. Det var Janet Museveni, som overtalte uddannelsesministeren til at tillade, at repræsentanter fra kampagnerne fik adgang til skolerne.

Helhedstankegang

De bruger bl.a. drama til at fortælle børn og unge om at vente med sex. Af skriftligt materiale bruges kun dokumentet, som man underskriver, hvis man vil forpligte sig til seksuel afholdenhed.
– Skolerne er meget åbne over for os og vores foredrag, siger missionær Sharon Pumpelly, som sammen med sin mand, Larry Pumpelly, lancerede projektet i 1994.
– Også ikke-kristne giver positiv respons, og nogle vælger selv at blive kristne.
Kampagnen bygger på en tankegang, hvor mennesket er ånd, sjæl og krop, i stedet for blot at fokusere den fysiske forebyggelse. Denne helhedstankegang passer godt med det afrikanske syn på tilværelsen og er en medvirkende årsag til programmets store succes.