Blodig opstand i Syrien – men Assad-styret benægter fakta

Den folkelige opstand i den arabiske verden er nået til Syrien, hvorfra der meldes om over 30 dræbte, da soldater åbnede ild mod demonstranter i flere byer, og der var gade- kampe mellem oprørere og militæret i hovedstaden Damascus under de mest udbredte uroligheder i årevis.Præsident Bashar Assads styre benægter imidlertid – nogle siger på farceagtig vis – fakta og fortsætter med at fremføre dets egen version af de blodige begivenheder.

Styret betegner demonstranterne som ”bevæbnede bander”.

Øjenvidner oplyser, at syriske sikkerhedsstyrker har mejet stenkastende demonstranter ned i flere byer, og at der har været opstande i byerne Dera’a, Latakia, Sanamein, Banias, Aleppo og Damascus.

Mens protesterne mod Assad-styret bredte sig landet over, siger informationsminister Muhsin Bilat, at situationen er fuldstændig rolig overalt.

Ifølge det syriske nyhedsbureau Sana har ”bevæbnede bander” angrebet et militærhovedkvarter i Sanamein, syd for Damascus, i et forsøg på at storme bygningen.

– Et sammenstød medførte, at flere af angriberne blev dræbt, hedder det videre, men sikkerhedsstyrker vil fortsat forfølge de bevæbnede bander, der terroriserer civilpersoner og indbyggere og prøver at lave om på landets og dets borgeres sikkerhed.

En indbygger i Sanamein siger, at over 20 blev dræbt, da soldater åbnede ild i flæng.

Fra Dera’a meldes, at soldater skød, da demonstrantr rev et stort billede af præsident Assad i stykker og forsøgte at ødelægge en statue af hans far, afd. præsident Hafez Assad.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Amnesty: ”Mindst 55 dræbt”
I skarp modsætning til de officielle syriske udtalelser har menneskerettighedsgruppen Amnesty International udtalt, at mindst 55 personer er blevet dræbt, siden protesterne udbrød i og nær Dera’a for en uge siden.

USA afviser de syriske dementier. Det hvide Hus’ talsmand, Jay Carney, udtaler:

– Vi fordømmer stærkt den syriske regerings forsøg på at undertrykke og intimidere demonstranter. Vi henstiller til den syriske regering at standse volden mod demonstranter og arrestering af menneskerettigheds-aktivister.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En video vist på ”Facebook” af pro-demokratiske aktivister viser fem unge dræbte mænd liggende på bårer, mens mænd græder omkring dem. Man hører en kvinde sige:

”Ned med Bashar Assad”.

”Maher, du er en kujon”

Fra Dera’a rapporteres tillige, at demonstranter takfast råbte, at Bashar Assads broder, Maher, der er chef for Den republikanske Garde, er en kujon.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Du er en kryster, Maher, lød råbet. Send dine tropper til Golan-højderne for at befri området.

De råbte dette, da de efter begravelsen af fem demonstranter var på vej til en af byens store pladser.

– Vi ofrer vores blod og vores sjæl for dig, Dera’a, råbte de, inden konfrontationen med Assads mænd.

Assad tilsiger større frihed
Præsident Assad har imens tilsagt at yde større frihed og velstand til sit folk. En af hans nære medarbejdere har oplæst en række dekreter, heriblandt en mulig afslutning af 48 års undtagelsestilstandslove.

Oppositionsledere i Syrien og i udlandet har imidlertid afvist Assads reformtilbud og siger, at han omgående må træffe foranstaltninger til at imødekomme voksende krav om at løslade tusinder af politiske fanger, tillade udtryks- og forsamlingsfrihed og eliminere nødsitiuationslove, som giver sikkerhedsstyrker frie tøjler.

Israels reaktion
En israelsk reaktion på situationen i Syrien er kommet fra direktøren for Tel Aviv Universitets Center for Mellemøst-Studier, Uzi Rabi, der siger:

– Vi har ikke set sådanne optøjer eller demonstrationer siden 1980’erne. Domino-virkningen – eller den tunesiske eller egyptiske effekt – er nu ved at ske i Syrien. Ingen er immun over for, hvad der sker i regionen. Spillets regler har ændret sig og viser at vi alle er midt i en virkelig omvæltning og tumultagtige ændringer i Mellemøsten.

Militæret i Israel forbereder sig nu på den mulighed, at Syrien vil foretage en provokation ved nordgrænsen for at aflede opmærksomheden mod de voksende protester mod Assads styre, og at Damascus vil bruge Hizbollah eller andre militante organisationer i Libanon til dette formål.