Israel standser fredsforhandlinger hvis der bliver palestinensisk forlig

– Den palestinensiske Myndigheds (PA’s) præsident Mahoud Abbas må vælge mellem han ønsker fred med Israel eller fred med Hamas, siger en højtstående israelsk kilde idag – han kan ikke have begge dele. Hvis han vælger fred med Hamas, begraver han fredsprocessen.Denne udtalelse blev fremsat, efter at Abbas i Ramallah på Vestbred-området har mødtes med repræsentanter for Hamas for første gang i et år i bestræbelserne på at opnå forlig .

På spørgsmålet om hans udtalelse indebærer, at Israel ønsker en permanent splittelse mellem Vestbredden kontrolleret af Fatah og Gaza-striben under Hamas’ kontrol, siger kilden, at Israel ønsker, at PA under Abbas påny kommer til at kontrollere Gaza.

Israels indvendinger imod at Hamas bliver en del af en PA-regering vil forsvinde, siger kilden, hvis Hamas accepterer den såkaldte “Kvartet”s tre betingelser for accept: afsværgelse af vold, anerkendelse af Israel og af tidligere israelsk-palestinensiske aftaler.

(Kvartetten omfatter repræsentanter for USA, Rusland, FN og EU).

Statsminister Binyamin Netanyahu har i de sidste uger gjort det klart, , at han modsætter sig forligsbestræbelserne. Han har i et interview med det amerikanske TV-selskab CNN sagt, at PA er for “forsagt” til at modstå Hamas. I interviewet sagde Netanyahu videre:

– Nu taler man om en national enhed med Hamas, som slår til lyd for Israels ødelæggelse. Hvordan kan man tale om fred med Israel og fred med Hamas, som ønsker Israels tilintetgørelse? Det er enten det ene eller det andet. Ikke begge.

Mødet i Ramallah mellem Abbas og en Hamas-delegation var i kølvandet på et tilbud fra Abbas om at besøge Gaza for med Hamas-ledere at drøfte opnåelse af palestinensisk enhed.

Tilbuddet har delt Hamas-ledere, idet nogle har budt et Abbas-besøg i Gaza-striben velkomment, mens andre siger, at Abbas ikke er velkommen i Gaza.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Abbas sagde bl. a. til Hamas-delegationen:

– Vi må handle sammen efter ændringerne i regionen og sammen konfrontere de udfordringer, palestinenserne står overfor, først og fremmest den fortsatte israelske aggression og truslerne om at indlede et nyt angreb i Gaza.

Hamas-delegationens leder var Abdel Aziz Dweik, som slog til lyd for en afslutning af “medie-krigen” mellem Hamas og Fatah, og han betegnede Abbas’ plan om at besøge Gaza som “et positivt initiativ”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Palestinenserne er trætte af denne deling, sagde han – der bør gøres noget for at bringe det palestinensiske hjem i orden og vurdere den politiske situation.

Dweik sagde, at forligsprocessen med Fatah ville begynde med Abbas’ besøg i Gaza, hvorefter “den vil tage sit naturlige forløb”.

Abbas’ talsmand, Nabil Abu Rudaineh, siger, at Abbas’ intiatiativ til at opnå forlig med Hamas har opnået støtte hos Den arabiske Liga, Den islamiske Konference, FN, EU, Rusland og Qatar – og henstillede til Hamas at acceptere tilbuddet.

Abbas har ikke været i Gaza i fire år, efter en kort borgerkrig, som sendte ham og hans Fatah-kolleger på flugt til Vestbreden. Siden da har de to dele af en fremtidig palestinensisk stat ikke været på talefod.


Artiklen fortsætter efter annoncen: