Et lille ord med stor virkning

Udfordringen fejrer 25 år som ugeavis. Her er mit besyv…
Da jeg første gang satte mig ved tastaturet som journalist på Udfordringen havde jeg kun min skrivekløe og mine forfatterambitioner at gøre godt med. Men i Henris skriveskole fik jeg hurtigt lært at forkorte ord, sætninger og artikler og dermed skære de værste sprogblomster væk.
Da jeg siden tog en journalistuddannelse, tænkte jeg ofte tilbage på Henris gode – og meget bestemte – råd. Skriv kort. Kom til sagen. Skriv aktivt. Fjern indskudte sætninger. Og stop, stop, stop, når du har skrevet nok!
Men det bedste, han har lært mig, er nok betydningen af det lille ord ”at”. Nej, ikke det engelske ord for snabel-a. Men det ganske enkle danske ord ”at” i sætningen ”Jeg vil fortælle, at…” og ”Jeg mener, at…” For hvis vi kan fuldende sætningen efter ”at”, er vi samtidig blevet målrettede og konkrete i vores sprog.
Derimod kunne vi godt gemme ordet ”om” af vejen. Jo, det kan være gavnligt i forbindelse med ord som omvej, omgang eller omvendt. Men selve ordet ”om” kan nemt få os til at henflyde i generelle formuleringer og luftige drømme. ”Jeg vil gerne sige noget om…”
Det lille ord ”at” derimod skærper os, og det har jeg oplevet gentagne gange på redaktionsmøder. Når jeg sagde: Jeg vil skrive noget om… svarede Henri med det samme: ”Fuldend sætningen: Jeg vil fortælle, at…”
Prøv selv, og sig: ”Jeg vil skrive noget OM kirkens ungdomsarbejde!” Ok, hvad vil du skrive om? Hvilken aktivitet for hvilken aldersgruppe osv.? Det ligger stadig hen i det uvisse.
Men fuldfør så sætningen: ”Jeg vil skrive, AT…” Det kræver lidt tid til at tænke og forberede sig. Men så kommer det: ”Jeg vil skrive, AT kirkens nye paintball-bane har tiltrukket masser af unge i alderen 12-15 år fra kirkens nærmiljø!” Og det er jo anderledes konkret.
Og det tip bruger jeg så ganske livligt i mit job som journalist, underviser og konsulent. Og privat: I stedet for at sige ”Mit nytårsønske handler OM min vægt”, kan jeg fx udtrykke mig mere klart: ”Jeg ønsker AT tabe mig 5 kilo i det nye år”.
Det er så også nemmere at måle.
Så hermed er det lille ord med den store virkning givet videre. For gode tekster begynder allerede før, man sætter sig til tastaturet.