USA-senatorer: “Israel bliver sikkrere når uroen er forbi”

Folke-opstandene i en række Mellemøst-lande vil i det lange løb være til gunst for Israel, siger de to amerikanske senatorer John McCain og Joe Lieberman under et besøg i Cairo.McCain var republikanernes præsidentkandidat ved valget i 2008, mens Lieberman, nu uafhængig, har tilhørt det demokratiske parti og var nomineret til vicepræsidentstillingen ved valget i 2008. De er nu på en rejse sammen i Mellemøsten.

McCain sagde i Cairo, at Israel vil nyde større sikkerhed med de demokratiske regimer, som i sidste ende vil fremstå af den nuværende ustabilitet og uro, som ruller over Mellemøsten.

– I det korte løb er Israel klart mindre sikker paa grund af uforudsigeligheden i den nuværende situation, sagde McCain. Men i det lange løb vil Israel kunne arbejde bedre sammen med demokratier end med diktaturer

Lieberman sagde, at det er i USA’s interesse at støtte en vellykket overgang til demokrati i Egypten og videre i den arabiske verden, og at det egyptiske folk havde vundet.

– Jeg ser frem til en lys fremtid for det egyptiske folk og et bedre forhold mellem Egypten og USA, sagde Lieberman. USA må være tilfreds med den hjælp, vi har ydet det egyptiske militær i tiden siden fredsaftalen med Israel i 1979.

Lieberman tilføjede:

– Det egyptiske militær tillod, at revolutionen i Egypten blev fredelig og lod folket fremme dets krav om politisk frihed og økonomiske muligheder.

De to amerikanske politikere besøgte Cairos Tahrir Plads, som var epicentret for den fredelige revolution, som styrtede præsident Hosni Mubarak efter tre årtiers jernhårdt styre. I deres møder med egyptiske militærledere opfordrede de to senatorer dem til at mødes med repræsentanter for oppositionen og til at gennemtænke, hvordan og hvornår der skal afholdes valg.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det egyptiske militær ønsker ikke at styre landet, sagde Lieberman.

Inden besøget i Egypten havde senatorerne mødtes med statsminister Binyamin Netanyahu og andre ledere i Israel. Ifølge Lieberman havde Netanyahu opfordret dem til at støtte de demokratiske revolutioner, der nu er i gang i land efter land i Mellemøsten.