Israel forbereder sig på palestinensisk opstand

Det israelske militær har nøje fulgt de seneste begivenheder i arabiske lande og har opdateret dets operationsplaner for at kunne klare en potentiel ikke-volds folkeopstand hos palestinenserne.Militærenheden “Judæa og Samaria Divisionen” udfærdigede for et år siden et omfattende program til bekæmpelse af store demonstrationer på Vestbred-området og har nu tilpasset disse planer til situationen efter omvæltningerne i Tunesien, Egypten og Libyen.

Der er stort set enighed blandt højtstående israelske officerer om, at militæret ikke effektivt vil kunne bekæmpe en udbredt folkeopstand. Der er imidlertid enighed om, at der ikke er stor sandsynlighed for en sådan situationen.

En senior officer siger:

– Det er svært at forestille sig, at der ikke er organisationer, som ikke vil prøve at blive koblet til disse folkeopstande og prøve at angribe israelsk militær.

En anden officer siger:

– Vi har ikke observeret en begyndende opstand, og jeg tror, at befolkningen her stadig er træt af den anden intifada.

En tredje siger:

– De seneste begivenheder i Mellemøsten viser, at der er en domino-virkning, og at vi kan blive konfronteret med en sådan situation.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Militæret forbereder sig imidlertid på alle eventualiteter ved hjælp af efterretning og iagttagelse af, hvad der sker inden for de forskellige grupper, som udgør det palestinensiske samfund – ikke mindst de meddelelser der sendes over internettet gennem f. eks. Facebook.

Israelske militærfolk fremhæver, at man ikke vil forhindre afholdelse af store demonstrationer, selv omfattende tusinder af palestinensiske civilpersoner – sålænge de ikke prøver at trænge ind i jødiske bosættelser.

Militæret vil opfatte ethvert forsøg på at ødelægge en kontrolpost eller sikkerhedsgærdet som en voldshandling og vil bruge midler som tåregas og gummikugler mod aktioner af denne art..


Artiklen fortsætter efter annoncen:– En sådan situation vil være voldelig, siger en officer fra “Judæa og Samaria”-Divisionen. Hvis den opstår, vi vi opføre os som en hær med meget strenge restriktioner, inkl. at tage betydelige risikoer for at udgå en sådan situation.

I de sidste to år er sikkerheds-koordineringen mellem det israelske militær og de palestinensiske sikkerhedsorganer blevet en vigtig del af forsvarsstrategien for Vestbred-området.

I tilfælde af en palestinensisk folkeopstand vil det israelske militær imidlertid ikke kunne regne med styrker fra Den palestinensiske Myndighed (PA) og søger nu efter andre kanaler indenfor den lokale civile ledelse.